Bliksem_4De 11e editie van Dokk’em Open Air is er één voor de boeken geworden. Een fijne mix aan diversiteit van muziekstijlen en een memorabel optreden van Testament. Gedurende twee dagen was dit kleine festival het toneel voor een fijn festival.

De eerste band 13 Steps mag het festival openen en laten zien wat het in zich heeft. Deze band heeft het opgenomen tegen andere bands om hier te mogen spelen. Helaas zijn er nog niet zoveel mensen op het festival aanwezig. Op donderdag begon het festival met een avond coverbands van o.a. Rammstein en ZZ Top.

Het Belgische Bliksem heeft dan de eer om het groeiende aantal bezoekers te voorzien van wat fijne composities. De zon komt te voorschijn en de bandleden blijken er zin in te hebben. Er komen verschillende stijlen voorbij en wat de band ons voorschotelt klinkt lekker. Zo heeft het ene nummer een heerlijk rauw rockrandje het andere nummer is trash metal met een vleugje doom. Een mooie manier om in de stemming te komen. Ze zijn duidelijk in hun element als ze de single Out of the Darkness spelen.

Heidevolk_15De band Heidevolk is gegarandeerd een sfeer maker op een festival. Deze band uit Arnhem zorgt er altijd voor dat het bier gaat vloeien en de handen in de lucht gaan. De mannen brengen een mix van metal en folk gebaseerd op de Nederlandse Mytheologie. Gehesen in leer en aangekleed met berenvellen en hoorns spelen ze lekkere metal en krijgen ze het publiek al snel mee. Helemaal als ze het nummer Koning Radboud spelen vermaakt het publiek zich goed. Heidevolk zorgt dan ook voor de allereerste pit op deze vrijdag. De band gaat al weer heel wat jaartjes mee en weten daardoor ook een goede show neer te zetten. Wie wil er nou niet lekker mee brullen met de muziek met een biertje in de hand. Jammer alleen dat de band in mijn ogen niet veel progressie heeft gemaakt. Ze blijven de band die aan het begin van de dag speelt. Wat ze overigens prima doen. De lekkere mee brul nummers zoals Vulgaris Magistralis en Nehalennia laten het steeds groter groeiende publiek mee doen. Je krijgt van deze band precies wat je verwacht. Fijne muzikale deuntjes waarop de metal hoofden los kunnen gaan.

Raven_6Dan komt er een band het podium op die graag de hoogtij dagen nog eens graag herbeleeft. Het Engelse trio Raven lijkt niet te willen stoppen en staan met een hoop plezier op het podium. Wel was het een wat kale bezetting op het podium maar gewapend met een microfoon aan het hoofd bewogen John en Mark Gallagher heen en weer op het podium. De drummer slaat vanaf het eerste moment lekker maar de heren moeten hun best doen om het publiek te overtuigen, ook al gaan deze heren heel lang mee. Zo stamt hun eerste plaat uit 1981. Het geluid van de band is in het begin niet best en dat merken ze aan het publiek. Echter zijn het rotten in het vak en zetten ze er een tandje bij. Ze weten hoe ze een show neer moeten zetten, dat moet ik ze nageven, maar het was duidelijk dat ze niet iedereen zouden overtuigen met alleen muziek. De oude rockers gaan er gedurende hun hele set voor en spelen knap nog net zo energiek op het einde van hun set.

Grave_6Een hoogtepunt van deze dag zijn de mannen van Grave. Deze band bestaat ook al sinds de jaren tachtig maar ragt er op het podium nog flink op los. De brute sound knalt heerlijk over het grasveld heen. De oldschool death metal van Ola Lindgren en companen staat als een huis. Elke keer weer. Bassist Tobias Cristiansson weet het publiek te entertainen en op te zwepen als hun muziek dat niet voor elkaar krijgt. Het oude werk zoals Into the Grave passeert te revue maar ook nieuwer werk van het laatste album Out Of Respect For The Dead (2015). De gehele set klinkt bruut en lekker. Helaas zijn ze naar mijn mening te snel klaar. Dat krijg je als ze lekker doorraggen.

Primordial_07Een aangename verassing is Primordial. De band staat binnen enkele minuten na aankomst meteen op het podium. Helaas ging het vandaag niet helemaal goed op Schiphol. Wel staat hij daar met een wit gezicht op het podium. De Ieren schotelen ons een puike set voor en dat doen ze vanaf het allereerste moment. Hij zweept het publiek op en praat in een soort opzwepende prekende manier. Indrukwekkend en intens zo is het hele optreden van hun tot de laatste toon. Het publiek vind het prachtig en gaat los voor het podium. Muzikaal zit de set ook goed in elkaar en ondersteunt de donkere teksten. Het ene nummer wat donkerder dan het ander maar Primordial verrast het publiek met een goed optreden.

Soilwork_02Het Zweedse Soilwork neemt zijn tijd om op te bouwen. Maar helaas zorgt dat niet voor een goede sound. Er zijn problemen en dat zorgt dat het niet helemaal vlekkeloos gaat bij de band. De vocals nauwelijks te horen en dit laat toch een stempel achter op het optreden. De band die in de loop van tijd van Melodic Deathmetal gemixt heeft met Metalcore krijgt toch het publiek mee als ze onverstoord doorgaan. De cleane vocalen van zanger Bjorn klinken het ene nummer net wat beter dan bij het andere nummer maar toch lijkt het gedurende de set beter te worden. De up tempo drums en het gitaar werk zorgt voor de muzikale omlijsting. Al blijft de echte death metal weg en richt de band zich meer op de wat melodieuzere composities. De fans leven zich uit in de moshpit, ze vinden het prachtig wat ten uiting komt in een wall of death.

Testament_12De legendarische band Testament laat ook lang op zich wachten. Het hele podium wordt voorzien van een boel extra licht om zo een geweldige show neer te zetten. Echter is dat deze avond niet het gene wat dit optreden memorabel maakt. Zanger Chuck Billy lijkt er zin in te hebben ook al hebben ze het publiek laten wachten. Na een korte stevige start knalt de stroom er uit en staan de mannen in het donker. Ze lossen het op door een drum solo en wat grappige dansjes maar al snel zitten de heren erbij met een biertje. Het duurt even voordat ze weer kunnen spelen maar helaas niet lang. Want dan knalt alweer de stroom eruit. Helaas blijkt daarna de zang niet te horen en na wat gedrentel besluiten de heren zelf om het op het kleine Party Stage nog eens te proberen. Een deel van het publiek vind het wel goed zo en een ander deel maakt een bijzondere afsluiting van de eerste dag Dokk’em Open Air mee. Testament op een heel klein podiumpje. Heel dichtbij de fans en vol overgave. Ze spelen nog drie nummers en bouwen er een echt feestje van maar dan moeten ze echt stoppen, want ze zitten al over de tijd. Het siert deze band dat ze Into The Pit, Disciples Of The Watch en The Formation Of Damnation nog op dit kleine podium hebben gespeeld. En zo komt er een einde aan de eerste dag.

Foto’s door Elvira Visser