publiek_6Dag één van Dokk’em Open Air is een mooie dag geworden waar de zon zich liet zien, waar er veel biertjes zijn gedronken en is de sfeer goed was. Ik denk dat de bezoekers het eens zijn als ik zeg dat dit een gezellig klein festival is. Zo zijn er geen lange wachtrijen voor het toilet of als je een biertje wilt gaan halen. Geen belachelijke prijzen voor iets te eten. En een boel gezelligheid op het grasveld in het Friese Dokkem. Dát draagt bij aan het festival gevoel. De Party Stage heet niet voor niks zo, en bewijst ook op de zaterdag dat hier genoeg vertier is. Denk aan de metal karaoke waar veel mensen aan mee deden.

Kjeld_08We beginnen deze dag met het Friese Kjeld en hebben ook vroeg op de zaterdag een redelijk publiek verzameld. Ze spelen rauwe black metal maar het is voor de bezoekers nog vroeg en enkele staan letterlijk gapend wakker te worden. Daarbij komt black metal toch echt beter tot zijn recht in een donker sfeervol zaaltje dan hier op klaarlichte dag. Toch speelt de band erg lekker en voor wie zo vroeg voor het podium stond, was het zeker lekker wakker worden. Verstaan doen we de zanger niet, maar hij leeft zich uit in de teksten die hij brult. Voor menig bezoeker op deze ochtend misschien wel een ontdekking. De band speelde fijn en de muzikaal zit het goed in elkaar. Een band om in de gaten te houden.

Izegrim_01Dan is het tijd voor Izegrim om het podium te betreden. Wie deze band uit Nederland niet kent heeft onder een steen geleefd. De band, welke trash/death metal speelt, heeft altijd wel een zooitje bekenden bij zich wat tijdens het optreden van zich liet horen. Frontvrouw Marloes is weer lekker op dreef en grunt er lekker op los. Omdat het publiek toch wat lauwtjes reageert, vraagt ze zich hard op af of het publiek nog niet is bijgekomen van de katers. Want dat moet toch anders kunnen. Gelukkig gaat de band onvermoeid door. Zo komt onder andere Time to Run voorbij en krijgt het stel toch bijval van het publiek. Dat kan ook niet anders als er stuk voor stuk enthousiaste bandleden op het podium staan die vol overgave spelen. Ze weten het publiek goed op te zwepen en zetten een strakke set neer. Het zorgt er ook voor dat de eerste hoofden al weer in de rondte worden gezwiept.

InsanetyAlert_08Dan lijkt het alsof er iemand ontsnapt is uit een inrichting. Gelukkig voor de bezoekers van Dokk’em is het de zanger van Insanity Alert. Ingesnoerd en al. Wat een zooitje op het podium. Deze Tirolers met Nederlandse zanger gaan echt helemaal los. Ze vliegen over het podium en schotelen ons ouderwetse harde trash voor. Min puntje is dat het welk klinkt als andere bands uit dit genre. Niet erg origineel, maar moet iedere band dat ook zijn? Deze gasten vermaken zich prima en knallen er wat nummers uit, want lang optreden doen ze alleen niet. Tussen de nummers door laat de front man Kevin Stout zien dat hij mogelijk wat last heeft van ADHD, zijn hilarische comments laten het publiek in ieder geval lachen. Het werkt waarschijnlijk aanstekelijk want al snel is het publiek in beweging. Vooral Run to the Hills van Iron Maiden laat het publiek uit volle borst mee zingen. Deze prettig gestoorde mannen maken er een mooi schouwspel van. Wie nog niet wakker was, is dat inmiddels echt wel geworden.

Entrails_09Helaas vallen we daarna weer een beetje in slaap. Niet zo zeer door wat deze heren ons op muzikaal gebied voorschoten, maar door hoe ze er bij staan. Wat een stelletje zoutzakken, zeg. Ze staan behoorlijk ongeïnteresseerd op het podium. Hierdoor komt het ook niet echt over op het publiek. Ze proberen hun riffs er in te knallen en dat klinkt ook best lekker, maar het Zweedse Entrails laat vandaag geen goede indruk achter. Het klinkt aardig, maar het geluid klinkt ook wat dof in tegenstelling tot Grave de dag ervoor en Entombed A.D na hun. Tijd om wat bier te gaan halen.

entombedAD_02Het was niet alleen het lome en saaie optreden voor hun dat het optreden van Entombed A.D maakte tot wat het was. Deze legendarische deathmetal band zet een rete strakke show neer en laten Entrails verbluft achter. Zo doe je dat dus. Een beetje regen deert de metal fan niet, en de pit is dan ook lekker vol en bewegelijk. De bandleden laten een fijne mix van oud en nieuw werk de revue passeren. Zelf lijken ze er ook van te genieten. Klassiekers als Left hand Path en Wolverine Blues zorgen ervoor dat de modder in het rond spettert. Ook de mannen op het podium zijn erg bewegelijk de haren vliegen in het rond. Zanger Lars beweegt zich als een grappig driftig mannetje voort op het podium. Hij vraagt zich nog even af of iedereen op het festival hun wel kan horen. Deze heren speelden ijzersterk en het optreden behoord daarom zeker in de top van beste optredens van dit festival.

Moonspell_01Compleet met Vampiria act staat Moonspell als een stevig huis op het podium. Deze Portugezen weten hoe ze van een optreden een goede show moeten maken. Moonspell zorgt voor wat meer vrouwen voor het podium. Deze band bestaat ook al weer heel wat jaren en heeft ook flink veel podium ervaring wat zeker in hun voordeel werkt. Hun metal met een doomrandje klinkt vandaag heerlijk in de regen en de lichtshow zorgt voor de juiste sfeer. Frontman Ribeiro weet hoe hij het publiek moet bespelen en neemt ons mee naar verschillende albums. Onze oortjes worden getrakteerd op nummers zoals Extinct en Alma Matter. De klassieker Full Moon Madness is een waardige afsluiter van hun optreden maar eigenlijk naar nog meer smaakt.

Dragonforce_11Dragonforce is zo’n band waar je van moet houden of je vind het helemaal niks. De kwaliteit van het optreden kan nog zo goed zijn, voor sommige mensen is het helemaal niks. Waarderen kan ik de band wel en het is knap hoe actief ze over dat podium heen bewegen van links naar rechts en nog even poseren in het midden. Natuurlijk wel zorgen dat je haar goed wappert terwijl je die ene solo speelt. Tja, het is echt een show wat ze neerzetten. Best knap dat ze tijdens al dat geposeer nog zo kunnen spelen (en dat zonder fouten, probeer het maar niet na te doen). Want de vingervlugge gitaarsolo’s vlogen elkaar in rap tempo op. Deze Engelse band is zeker enthousiast en zetten hun powermetal dan ook puik neer. Zanger Marc Hudson zingt alsof zijn leven er vanaf hangt. Persoonlijk heb ik snel genoeg van deze vorm van zingen maar een behoorlijk grote groep voor het podium vind alles helemaal prachtig. De jongens zorgen dan ook voor wat vermakelijke ingestudeerde moment waar het publiek blij van wordt.

Doro_05De queen of 80’s metal Doro laat ons een lange tijd wachten. Mevrouw zelf lijkt er toch wel zin in te hebben en beweegt lekker over het podium heen. Wel heeft ze het publiek 40 minuten laten wachten en heeft ze een heel stuk minder tijd om zelf nog wat liedjes te zingen. Snel beginnen dan maar. De Duitse Metal lady laat zien dat ze nog steeds heel wat noten op haar kerfstok heeft. Je kan haar kennen van haar band Warlock of van één van haar vele muzikale samenwerkingen zoals die met Lemmy of Tarja. Ze vraagt of we klaar zijn voor wat old school heavy metal – en dat met een grappig ietwat Duits accent. Ze vertelt tussen de nummers door over haar tours met Judas Priest en laat zien dat ze haar mannetje staat op het podium. Voor sommige bezoekers helemaal het einde anderen kunnen niet wachten op de Finnen die na Doro het podium gaan beklimmen.

Finntroll_09Gelukkig vertonen de trollen van Finntroll zich een stuk sneller op het podium om daar volledig los te gaan. Het publiek weet in het begin even nog niet hoe ze hier op moet reageren en zanger Mathias haalt even zijn schouders op, ongestoord gaat hij verder en al snel gaat iedereen los. De band én het publiek. Heerlijk opzwepende hoempa pa met daarbij snoeiharde dubbele bassdrum. De mannen schotelen heel wat werk voor en switchen gemakkelijk van het ene album naar het andere. Toch is hun laatste album al weer van enige tijd geleden. Tijd voor een nieuwe, mannen? Al moet ik zeggen dat deze band live gewoon het beste is. Dat laten ze hier, meer dan ook zien. Daarbij krijgen we ook een stel trollen in de gekleurde rook te zien, wat zeker past bij hun optreden. Ze hebben zelf ook duidelijk plezier in het optreden en het moet ook best grappig zijn om al die kaaskoppen te zien moshen, springen en heen en weer dreinen. Want stil staan kan je simpel weg niet, zeker als ze nummers zoals Trollhammeren en Nattfödd spelen. We krijgen even rust om op adem te komen maar al snel raast Fintroll door. In de fotopit klinkt de basgitaar nog nét even een stukje vuiger en krijgt het ook daar de Dokk’em vrijwilligers aan het bewegen. Wat een band en wat een show. De trollen leveren een overtuigend stukje werk af. Met recht de afsluiter van dit festival.

publiek_5En zo komt dit kleine festival, maar groots feestje ten einde. Over dit festival valt te zeggen dat als je een metal liefhebber bent, je er gewoon heen moet gaan. De diversiteit aan bands maakt het meer dan geschikt om met een groep naar dit festival te gaan. En waarbij de camping gewoon heel dicht bij is. Bij de Party Stage wordt je heel de dag geëntertaind. Denk je maar een record luchtgitaartjes spelen of een Metal karaoke in, waar iedereen zijn minutes of fame kan hebben. Omdat het een klein festival is kan je ook dichtbij het podium staan. Ook al kom je net van de bar vandaan en de band al begonnen is met spelen. De gebroederlijkheid in de pit en eigenlijk tijdens het hele festival draagt bij aan de prettige sfeer die over het hele festivalterrein heen hangt. Zelfs de regen kreeg de sfeer niet kapot. Én zo stonden er ook nog hele mooie namen een heerlijk optreden te verzorgen. Persoonlijke hoogtepuntjes waren Grave, Primordial, Entombed A.D., Moonspell en Finntroll.

Het min puntje was dat enkele bands wel erg lang over hun change over deden. Daar zou een stage manager nog een schop onder de kont van de bands kunnen geven zodat ze iets sneller staan te spelen. Verder zou ik zeggen: volgend jaar weer!

Foto’s door Elvira Visser