Het festivalseizoen is weer druk aan de gang. Elk weekend gaan veel muziekliefhebbers erop uit om naar bands te gaan kijken. Niks mis mee natuurlijk, maar voor de bands valt er tussen de weekenden door wel een gat in hun tourschema. Gelukkig zijn er genoeg zalen in het land die graag de festivalacts in huis willen halen. De Effenaar in Eindhoven is daar een voorbeeld van. Woensdag 15 juni openden zij hun deuren voor de mannen van Down en Duff McKagan’s Loaded.

Bij binnenkomst in de zaal valt er meteen wat op. Het is nog enorm rustig. Zouden velen het weekend ervoor nog gefeest hebben op Pinkpop of een ander evenement? Ook de DJ lijkt de volumeknop nog niet echt gevonden te hebben en de muziek staat vrij zacht. Vooral voor de stijl muziek die hij draait. De avond lijkt dan ook een rustige avond te gaan worden, hoewel het programma dit absoluut niet zal toelaten. Ook op het podium hebben ze nog geen grootse haast en volgens het schema had het voorprogramma al moeten beginnen…..

[singlepic id=10758 w=320 h=240 float=left]Echter binnen een korte tijd stroomt de grote zaal van de Effenaar alsnog goed vol en als Duff McKagan met zijn Loaded het podium betreedt lijken alle vooroordelen meteen verdwenen en is er geen vuiltje aan de lucht. De hardrockers gaan meteen vol van start en dit houdt in dat de klok op rock staat. Duff McKagan verdiende natuurlijk zijn strepen al bij Guns ’n Roses en Velvet Revolver. Nu is het zijn eigen band die in de picture staat. In een wervelende set schotelt hij het enthousiaste publiek een willekeur voor van nieuw en oud materiaal. De band speelt echte classic rock en het is puur genieten. Duff en zijn band maken met regelmaat contact met het publiek en ook schromen een aantal bandleden zich niet om bijna te poseren voor de vele fototoestellen. Het draait natuurlijk wel om de muziek en eigenlijk is hier niets op aan te merken. Energieke songs wisselen elkaar snel af en worden prima uitgevoerd. Natuurlijk zijn veel ogen gericht op de zanger, die met zijn blonde lokken nog steeds veel aandacht trekt. Hij roept het publiek op om mee te klappen en hieraan wordt gehoor gegeven. Terwijl hij nog de naam van de stad roept gaat de show lekker door. Het tempo gaat er zelden uit. De apotheose van de show zit echter in het eind. Daar waar menig bezoeker op gehoopt had komt uit. Allereerst wordt er uitgepakt met de cover “Attitude”, die in het verleden ook door Guns ’n Roses werd uitgevoerd. Het publiek raakt uitzinnig en als erna “It’s so easy” volgt lijken de bezoekers helemaal tevreden. Duff McKagan’s Loaded heeft het goed voor elkaar en de Effenaar is prima opgewarmd.

[singlepic id=10777 w=320 h=240 float=right]Er wordt vervolgens druk omgebouwd op het podium en ondertussen lijkt de zaal helemaal goed volgestroomd. Daarentegen blijft het volume bij de DJ nog steeds wat achterwege. Probeert men op deze manier de eventuele gehoorschade wat te compenseren? Gelukkig zijn de eerste tonen van Down wel meteen op het goede volume. Vanaf dit moment is het publiek helemaal om. De vuisten gaan de lucht in en Down lijkt al meteen gewonnen te hebben. Natuurlijk hebben de mannen van Down al door hun muzikale verleden al veel liefhebbers gekweekt. Echter de fans zingen meteen mee met de nummers van Down. De snoeiharde opzwepende sound van de band heeft een positieve uitwerking op het publiek. Zanger Phil Anselmo is prima bij stem en de begeleidende rockende gitaren en drums maken het collectief meer dan compleet. De setlist van vanavond gaat heerlijk op en neer. Van het laatste album komen songs voorbij, maar ook neemt de band de bezoekers terug in de tijd. Er wordt gevraagd wat nu het eerste nummer is wat de band ooit geschreven heeft. Velen roepen allerlei nummers en uiteindelijk blijkt het “Temptation’s Wings” te zijn. Natuurlijk komt hierna meteen dit nummer en dit wordt ook meteen meegezongen. Down en het publiek lijken één te worden vanavond. De energie voedt beiden en de band geniet zichtbaar. Ze geven ook aan het enorm naar zin te hebben in Nederland en verwijzen graag naar Amsterdam en snel wordt er klein zakje drugs weggestopt. De band speelt vanavond lekker hard en doordat de songs elkaar in een vlot tempo afwisselen blijft de vaart er ook goed in. “Ghosts Along the  Mississippi”, “Hail the Leaf” en “NOD” hebben een prima uitwerking op de zaal. Het kan ook niet anders, want de uitzinnige menigte wordt getrakteerd op een enorm strakke band.  De Sludgemetalformatie heeft het simpelweg goed voor elkaar. Als het optreden zijn einde nadert begint de zanger iets meer met het publiek te praten. Misschien even wat vermoeid, maar al met al klinkt het ook wel vermakelijk. Hij vraagt wat de bezoekers willen horen. Veel titels worden geroepen, waarvan er vast wel eentje is die de band inzet. In het toegift komt zelfs Duff McKagan nog even terug op het podium om mee te spelen. Ze komen uit dezelfde stad en zijn besluiten om op deze manier de zaal nog eenmaal op zijn kop te zetten. Iedereen was DOWN met ze in de Effenaar!

[nggallery id=876]

[nggallery id=877]