[singlepic id=14672 w=320 h=240 float=right]Op een ijskoude zondagavond geven de Dropkick Murphys een concert in het Klokgebouw in Eindhoven. De Dropkick Muryphys komen vanavond niet alleen, ze nemen maar liefst drie support acts mee. De bands Bouncing Souls en BZB verzorgen het voorprogramma en DJ Gustav zorgt voor de after-party.

Vanwege tijdgebrek moet ik helaas het eerste optreden van vanavond missen. Wanneer ik binnenkom is de crew van BZB druk aan het opbouwen. Zeventien jaar geleden zag BZB, afkomstig uit Volkel en Uden, het levenslicht en inmiddels zijn vele zalen, feesttenten, clubs en festivals vereerd met een bezoek van deze dwaze band. Na een snelle intro van de bandleden gaan de band en het publiek helemaal los. BZB lijkt met hun [singlepic id=14676 w=320 h=240 float=left]Nederlandstalige combinatie van folk en rock de ideale opwarmer voor de Dropkick Murphys. Nummers als “Echte vrienden” en “De Bankzitter” worden luidkeels meegezongen. Het bier vliegt rijkelijk door de lucht.

De van oorsprong Ierse band Dropkick Murphys starten precies op tijd met hun optreden. De mix van punk, rock, hardcore en Ierse folk galmt door het Klokgebouw. Achteraan in de zaal staan de wat oudere trouwe fans genietend toe te kijken, terwijl de jonge garde vooraan elkaar het shirt van het lijf scheurt. Zanger Al Bar geeft het publiek alle aandacht op  een extra plateau voor het podium. De nummers wisselen elkaar in hoog tempo af, totdat de band rustig op een stel krukken gaat zitten en een aantal ’ballads‘ ten gehore brengt. Tijdens “Johnny, I hardly knew ya” zingt het publiek heel hard “hurroo, hurroo” mee.

[singlepic id=14693 w=320 h=240 float=right]Uiteraard komt de band na een korte pauze terug voor een toegift. Deze wordt ingezet met “Kiss me, i’m shitfaced” wat voor de vrouwelijke fans het teken is om op het podium te klimmen. Logistiek gezien is dit nogal een klus. De bandleden worden aan de kant gedrukt en de instrumenten hebben het zwaar te verduren. Het optreden wordt afgesloten met een snoeiharde cover van AC/DC’s “Dirty deeds done dirty cheap”.

Ik verlaat tevreden het Klokgebouw na een geslaagd voor- en hoofdprogramma. Dat DJ Gustav plaatjes kan draaien, dat geloof ik wel.

[nggallery id=1220]

[nggallery id=1221]