Drum Wars is een project waarmee de gebroeders Carmine en Vinny Appice op dit moment door Europa toeren. Een avond vol heftig drumwerk aangevuld met songs uit de rijke carrière van beide heren.

Het blijkt in ieder geval een bijzondere avond te worden want hoe vaak maak je mee dat er twee drumstellen vooraan het podium zijn opgesteld en de drie overige bandleden op het drumpodium daarachter staan?! Een aparte gewaarwording maar wel een die prima werkt. Voor de (slechts) 60 betalende bezoekers is het namelijk zeer leuk om nu eens van dichtbij te zien hoe drummers te werk gaan.

En de Appice broertjes zijn bepaald niet de minsten. Carmine kan met recht een levende legende genoemd worden en was al succesvol actief in de jaren 60 met Vanilla Fudge en begin jaren 70 met Cactus. Later speelde hij o.a. met Jeff Beck, Rod Stewart en Ozzy Osbourne. Het is slechts een kleine greep uit zijn imposante carrière. Maar ook  zijn jongere broer Vinny heeft een cv om u tegen te zeggen met bands als Derringer, Black Sabbath, Dio en Heaven and Hell. In dat opzicht is het onbegrijpelijk dat er niet meer bezoekers op afgekomen zijn.

Het mag de pret echter niet drukken want de heren hebben er zin in en het spelplezier straalt er dan ook vanaf. Ze hebben dan ook niets meer te bewijzen en doen dit duidelijk voor hun plezier. De Black Sabbath klassieker Mob rules is het startschot van de avond met beide drummers achter hun drumkit. Met twee drummers vooraan het podium gaan de nummers qua volume werkelijk door merg en been. Het is ook mooi om te zien dat beide heren twee totaal verschillende drumstijlen hebben. Carmine’s stijl is meer gebaseerd op techniek terwijl Vinny een echte hardhitter is en daardoor een mega vette sound neerzet en in dat opzicht dan ook de meeste indruk maakt.

De setlist is zoals verwacht een mix van nummers uit de rijke historie van beide mannen. Naast het al genoemde Mob rules krijgen we ook Lady evil en Paranoid van Black Sabbath en Ozzy Osbourne’s Crazy train voorgeschoteld met beide drummers in actie. Maar niet alle nummers worden gezamenlijk gespeeld. Tijdens Bark at the moon (Ozzy Osbourne) en een loodzware uitvoering van de Rod Stewart hit Do ya think I’m sexy mag Carmine het alleen doen terwijl Vinny de Dio klassiekers We rock en Holy diver voor zijn rekening neemt. Hierbij wordt ook duidelijk hoe belangrijk Vinny is geweest voor de sound van het oude Dio materiaal.

Tussen de nummers door duelleren de heren er lustig op los en weten ze door middel van leuke anekdotes en de nodige humor de aandacht gedurende ruim anderhalf uur prima vast te houden. Zo wordt o.a. de tune van The Flinstones omgetoverd tot drumsolo. Je moet het maar bedenken. Ondanks dat alle ogen het gehele optreden gericht zijn op de Appice’s mogen vooral zanger Jack Meille en gitarist Fabio Cerrone niet onvermeld blijven. Meille staat prima te zingen en Cerrone is een degelijke gitarist die de nummers in hun waarde laat en niet probeert er een eigen draai aan te geven. In alle opzichten weer een geslaagde avond in The Rock Temple.