Dwaalspoor staat bekend als één van de donkerste feesten van het land. Op het menu staan doorgaans muziekstijlen als dark/ neo folk, dark ambient en industrial (maar dan niet de rockvariant). Vanavond is er een festival met maar liefst vijf acts/ bands, maar jammer genoeg worden we allemaal op een ‘dwaalspoor’ gebracht. De eerst band zou rond 19:30 uur beginnen, maar als we rond 20:15 uur binnen komen kunnen we niet verder dan het café. De soundcheck is uitgelopen krijgen we te horen, maar de hele avond is (mede daardoor?) organisatorisch een klein drama. Mensen die met het openbaar vervoer zijn kunnen slechts enkele bands zien en de laatste band speelt zo laat dat er eigenlijk niet meer gesproken kan worden van een hoofdprogramma. Daarnaast leek het schoonmaken van de avond ervoor ook niet geheel geslaagd gezien de staat van de vloer en de toiletten. Gelukkig laat het opgekomen publiek zien het relatief gelaten te ondergaan en is al die commotie van weinig invloed op de algemene sfeer. Mogelijk moet Dwaalspoor en de Baroeg onderling maar eens uitmaken of vijf bands in deze setting niet teveel van het goede is. Beide zijn er namelijk niet bij gebaat om avonden op deze manier te organiseren, zeker omdat beide wel degelijk een goede naam hebben hoog te houden wat betreft het bedienen van een alternatief publiek. In die wetenschap zullen we het maar beschouwen als een eenmalige pechavond.

Satori
Als we dan eindelijk beginnen met muziek lijkt het leed wel geleden. Satori brengt duistere industrial die recht doet aan het Cold Spring label waarop men hun platen uitbrengt. Het kan het best vergeleken worden met de duistere projecten op Cold Meat Indusrty. Een gedegen, maar geen opmerkelijke set. Zeker als je veel van dit soort bands hebt gezien dan zijn twee mannen achter hun ‘knopjes’ en beeldmateriaal niet zo interessant meer om te zien. Wel goede achtergrond muziek om heerlijk bij te praten.
http://www.myspace.com/satoriofficial

Der Feuerkreiner
Deze band heeft duidelijk geen invloed gehad bij de soundcheck, want die moest nog gebeuren terwijl de band verwoede pogingen aan het doen was om te spelen. Zelfs wanneer het eindelijk lukt gaat het met gebreken. Het allerleukste nummer van het tweetal, het swingende, opzwepende ‘La ‘Nvidia’, gaat deels de mist in doordat de zangeres niet te verstaan is. Gelukkig blijkt dat euvel snel genoeg verholpen om dat nummer toch de allure mee te geven die het verdiend. Opvallend is de gevarieerdheid van deze band, want terwijl men start met rustige, soms door ambient dan weer door dark folk beïnvloede nummers, eindigt men met echte noise. Helaas is een goed oordeel geven niet mogelijk, want de band wordt de hele set geplaagd door het geluid.
http://www.myspace.com/derfeuerkreiner

Jännerwein
Dit is duidelijk de publieksfavoriet, maar eerst worden we de zaal uitgejaagd omdat de heren in alle rust willen soundchecken. Daar zijn echt geen woorden voor. Het irriteert al in een schouwburg zoals tijdens het Wave Gotik Treffen, maar in de Baroeg komt het helemaal gekunsteld over. Het resultaat is wel dat Jännerwein, na een klein uur(!), een beter geluid heeft. Hun dark folk voldoet geheel aan alle eisen van het genre en gaat er in als koek bij een groot deel van het publiek. Het moet gezegd dat het ook voldoet aan de kwaliteit die gevraagd wordt van dit soort bands. Vooral de violist, bouzouki speler laat horen heel wat in huis te hebben. http://www.myspace.com/neulandmusik

Kriegsfall-U
Op onze laatste benen, want inmiddels loopt het al tegen één uur ‘s nachts, wachten we nog op het begin van Kriegsfall-U. Hun militarische industrial knalt werkelijk uit de speakers. Geen kans voor nuance. Jammer genoeg begint de vervormde stem van de zanger op een gegeven moment wel te vervelen, bovendien is hard niet altijd beter en wordt het tijd om ons bed op te gaan zoeken.
http://www.myspace.com/kriegsfallu

Missen we wel Der Blaue Reiter.
http://www.myspace.com/derblauereitermusic

De volgende keer WEER beter!