Earth and Pillars is een atmosferische black metalband uit Italie. Na hun debuut Earth I uit 2014, kwam op 14 november 2019 hun vierde plaat uit Earth II en de bandleden I, F en Z hebben een goede black metalplaat gemaakt.

En nee, er waren geen Antonio’s, Bernardo’s of Cristiano’s die in een metalbandje wilden spelen waarschijnlijk. Zonder gekkigheid, Italië is een goede broedplaats voor black metal en al helemaal voor atmosferische black metal. De natuur is prachtig en natuurlijk is er het mooie Vaticaanstad, waar natuurlijk iedere black metalfan eens geweest moet zijn.

Earth II is gebaseerd op een arpeggio. Arpeggio is Italiaans en betekent ‘als een harp’ en het is een gebroken akkoord, wat betekent dat de snaren van de gitaar niet tegelijkertijd maar na elkaar worden gespeeld. Als bij een harp dus. Dit hoor je goed aan het begin van Becoming.

Earth II is een conceptplaat die zich vooral richt op natuur, creatie en spiritualiteit en de natuur hoor heel goed terug in dit album. Vooral de snelle stukken met de keyboards eronder gooien enorm veel lucht of wind in deze plaat, terwijl aarde toch wel de hoofdtoon zou moeten voeren, gezien de albumnaam. En de bandnaam.

Conclusie: I, F en Z hebben gevoel voor sfeer en muzikaliteit en hebben met Earth II een goede black metalplaat voor de herfst gemaakt.

Op een schaal van 1 tot 10:

7.5