[singlepic id=9605 w=320 h=240 float=left]Katia is een 20-jarige singer-songwriter die reeds vanaf 14-jarige leeftijd met de gitaar onder de arm de Nederlands podia afreist. Dat ze niet de eerste de beste dame is die kan zingen en gitaarspelen bewijzen optredens op theaterfestival De Parade, en openingsacts voor Tom McRea, Room Eleven en Storybox.

Er heerst een relaxte sfeer in de redelijk gevulde kleine zaal van 013 als Katia het podium op komt en zichzelf voorstelt. Ze treedt op als voorprogramma van Eefje, en dit is het tweede optreden van de tour. De komende 30 minuten wordt er niet veel meer gepraat, maar benut ze de tijd optimaal om haar liedjes te vertolken. Liedjes, die gaan over flarden van dromen, zinnen die je iets willen zeggen en waar je verhalen uit kunt halen. Maar ook de stad in de nacht, plakkerige vloeren, sorteren van herinneringen en bekende vreemden.

Ze staat als een erg innemende en lieflijke verschijning op het podium, bijna fragiel met alleen haar gitaar te midden van alle instrumenten zonder bespeler. Het resultaat is dat ze voor elkaar krijgt wat ik bijna niet meer bij een support act meemaak: het is muisstil in de zaal. Bijna beschaamd maak ik een paar foto’s, bang dat ik ben om de serene sfeer in de zaal te verstoren door het geluid van de sluiter. Vrij snel bungelt de camera dan ook werkeloos aan m’n schouder, en geniet ik verder van het optreden van Katia…

[singlepic id=9616 w=320 h=240 float=right]Als Eefje de Visser opkomt, gaat ze verder op de manier waarop Katia is gestopt: ook zij staat kwetsbaar met haar gitaar op het podium tegenover een zaal die haar vol verwachting over het komende uur aankijkt. Met het subtiele openingsnummer weet ze de harten van de zaal voor zich te winnen, en met veel enthousiaste reacties is de toon gezet!

Eefje is al meer dan tien jaar bezig met liedjes schrijven. In het prille begin van haar carriere werden deze slechts in de huiskamer en op school vertolkt, maar steeds meer mensen maken kennis met Eefje en haar muziek. Als ze op een gegeven moment besluit alleen nog maar in het Nederlands te gaan zingen, gaat het snel bergop met haar carriere, met als eerste mijlpaal de Grote Prijs van Nederland in 2009. Haar authenticiteit, pakkende liedjes, sterke teksten en en het vermogen om het publiek in haar greep te houden waren voor de jury doorslaggevend. Tevens heeft ze van zich laten horen in het TV-programma De Wereld Draait Door, wat een flinke springplankfunctie voor nieuwe artiesten heeft.

Recentelijk is haar album “De Koek” uitgekomen, en de huidige tour staat in het teken hiervan. Ze weet de zaal moeiteloos te bespelen met een enorme diversiteit aan nummers, daarbij omringd door muzikanten die allemaal hun steentje bijdragen aan een perfecte live performance. Ingetogen nummers worden afgewisseld met sneller werk, en wat opvalt is hoe gemakkelijk de nummers allemaal in het gehoor liggen. Alles wordt vertolkt met een vanzelfsprekendheid welke je niet vaak bij artiesten ziet, die nog redelijk vooraan in de carriere staan. De sfeer in de zaal welke door Katia geschapen is, blijft gehandhaafd: muisstil en een publiek, wat duidelijk de keuze heeft gemaakt om voor de muziek te komen, en in dit uurtje even onderlinge gesprekken volledig uitsluit. Geen headbangers om me heen, zoals gewoonlijk, maar liefhebbers van singer / songwriter. En muziek met een hoofdletter M…

[nggallery id=775]

[nggallery id=776]