Veel muzikanten hebben gewoon niet genoeg aan een band en moeten hun kunsten gewoon via andere wegen aan de wereld laten horen. Zo ook gitarist Elias Viljanen die in het dagelijkse leven Sonatica Arctica als werkgever heeft.

Taking The Lead is een geheel instrumentaal album en laat dan ook diversen kanten van deze meesterlijke gitarist horen waarvoor om duidelijke reden geen ruimte is bij Sonatic Arctica, zo laat hij op Hyper Boogie en Speed Of The Devil een lekker snel boogie geluid horen, en is Evil Rock en Taking The The Lead weer duidelijk (hard) rock gericht. Het nummer Northen Breeze komt denk ik nog het dichtste bij wat deze veelzijdige muzikant tegenwoordig laat horen. Ook rustige gitaar balads zijn ruimschoots aanwezig en dat maakt dit album voor veel gitaar liefhebbers een gewild item, ware het niet dat dit een re-release is en dat de fans dit album waarschijnlijk al jaren in de kast hebben staan. Bij deze editie wordt in de winkel nog een 7 track live dvd mee geleverd maar helaas zat deze niet in het promo pakket en dus valt daar niet zoveel over te melden.

Maar voor liefhebbers van instrumentale gitaar muziek van hoog niveau en mensen die nog niet bekend waren met deze cd zou ik hem toch zeker willen aanraden.

1.”Evoke The Spirit” 2.”Evil Rock” 3.”The Axemaster” 4.”I Go Solo” 5.”Northern Breeze” 6.”Beyond Twilight” 7.”Taking The Lead”  8.”A Dream Come True” 9.”Hyper Boogie”  10.”Written In Stars”  11.”Passion For Glory” 12.”Speed Of The Devil”