De donkere dagen zijn weer in aantocht, het weer wordt er niet mooier op. Tijd om dan ook lekker binnen te blijven, de open haard aan te stoken (of de verwarming wat hoger te zetten) en een goede cd op te zetten. Tijd voor de nieuwe cd ‘Clapton’ van Eric Clapton.

Eric Clapton behoeft geen introductie. Mr. Slowhand schotelt de luisteraar met ‘Clapton’ weer een geheel nieuwe plaat voor. Na uitstapjes met Steve Winwood, BB King, JJ Cale en nummers van Robert Johnson is het nu tijd voor een nieuwe songs. Vanaf de eerste klanken van ‘Clapton’ komt de klasse van Eric Clapton naar voren. Deze rasartiest presteert het om keer op keer met een goed album op de proppen te komen. Het nieuwe album kent een goede balans tussen de blues en de jazz.

Jazz is misschien niet de eerste stijl die je bij Eric Clapton zou verwachten, maar de sound zoals die in New Orleans te horen is wordt door Clapton prima benaderd. Dit versterkt met wat blazers komt dit op het nummer ‘Milkman’ duidelijk naar voren. Evenals op het nummer ‘When Somebody Thinks You’re Wonderful’ waarop ook de zangkwaliteiten van Eric Clapton goed uit de verf komen. Hij presteert dan ook op verschillende stijlen te slagen en daarmee ook een rasartiest te zijn.

De nieuwe cd van Clapton behoudt ondanks de mix van stijlen wel zijn karakter. Het album kabbelt lekker door. Heerlijke luisternummers met een veelal blueskarakter. Zijn gitaarspel blijft sterk en ook de muzikale omlijsting van de nummers is prima. Naast de grootmeester zijn er een aantal gastmuzikanten die aan het album hebben meegewerkt. Zo horen we vriend JJ Cale op een aantal nummers meespelen en is op de ballad ‘Diamonds Made From Rain’ maarliefst Sheryl Crow te horen. Kortom Eric Clapton weet wel met wie hij muziek moet maken. Nou ja ‘moeten’ klinkt wel heel zwaar, want het plezier van het spelen komt absoluut over tijdens het beluisteren van de plaat, die per luisterbeurt steeds beter wordt.

Eric Clapton bewijst met zijn nieuwe plaat het zelf ook absoluut niet verleerd te zijn, er een prima luisterplaat van te maken met goede ballads en zo de luisteraars en fans de donkere periode absoluut door te sluizen. Oftewel zoals hij op het negende nummer van het album zingt: ‘Everything Will Be Alright’