Hoewel de naam anders doet vermoeden komt deze band uit Australië. In eigen land zijn ze al mateloos populair, daarbuiten zijn ze nog niet echt bekend ondanks een optreden op live8 in 2007. De band is al sinds 1997 bezig en heeft Down Under al een gouden plaat en dubbel platina te pakken met hun debuut album. Het derde album kreeg zelfs viermaal platina. Inshalla is alweer hun vierde album.

Insha’Allah (إن شاء الله) of Ensha Allah is een Arabische term die zoveel betekent als ‘bij Gods wil’. De betekenis is vergelijkbaar met het christelijke Deo Volente.  Aldus Wikipedia. We mogen dus wat verwachten van dit album gezien de naam van dit album maar ook zeker vanwege hun status.

Eigenlijk na het eerste nummer weten we het al. Dit kan alleen maar een goed album worden. Het begint met Indische achtergrond muziek zoals we dat kennen van Kula Shaker. Al snel wordt het indische genre verlaten voor melodische rock.  Maar daar waar veel van dit soort bands snel eentonig worden, doet Eskimo Joe dat nooit. Vrolijke, rustige, sombere en vlotte nummers volgen elkaar prachtig op. Een mooi voorbeeld zijn nummer 5 en 6. “Childeren hood” is een rustig nummer dat een beetje aan Damien Rice doet denken. Dit nummer wordt opgevolgd door “Don’t let me down”. Een vrolijk nummer dat de Nederlandse radio al heeft bereikt.  Dit gaat eigenlijk heel het album zo door tot en met het laatste nummer. 

Hoewel sommige nummers een klein beetje doen denken aan andere artiesten, heeft Eskimo Joe een geheel eigen sound . Mindere punten heeft de cd eigenlijk niet en dus maakt Eskimo Joe de verwachtingen waar. Laten we hopen dat we nog veel van deze band horen.