Een tijdje geleden was ik regelmatig te vinden bij Gothic Rock optredens, maar recentelijk ben ik daar een beetje van afgestapt. Er zijn veel bands die mee willen liften op het succes van o.a. Within Temptation, Epica enz., maar om eerlijk te zijn is mij opgevallen dat lang niet alle bands een originaliteitsprijs winnen: met de “verplichte elementen” zangeres met lang haar voor een ventilator die vooral vaak hoog uithaalt op bombastische en van tempowisselingen doorspekte muziek alleen ben je er nog niet…

Ondanks mijn hierboven aangegeven mening heb ik toch besloten om een bezoekje aan The Rambler in Eindhoven te gaan brengen, waar 2 bands op het podium staan die onder het eerder geschetste genre vallen.

[singlepic id=6722 w=320 h=240 float=left]Om eigenlijk maar meteen tegenstrijdig te beginnen: Gothic Rock kan ik The Name niet echt noemen na een aantal nummers gehoord te hebben. Dit wordt bevestigd als ik achteraf check hoe ze hun muziek omschrijven: groovy rock/metal met catchy nummers en pop invloeden. Tijdens het optreden moest ik bij enkele nummers ook onwillekeurig aan bands als Autumn en Delain denken.

Goed, het is erg rustig in The Rambler als het optreden eigenlijk zou moeten beginnen, dus wordt er even gewacht. Helaas is dit een half uurtje later niet veel veranderd: ondanks de lage entree is de opkomst in het café hooguit zo’n 30 man te noemen. Dat dit de band niet echt deert blijkt na het eerste nummer: als na de oproep aan het publiek om dichterbij te komen geen gehoor wordt gegeven, besluit gitarist Silas maar naar het publiek te gaan, om van daaruit zijn deel te spelen.

Toch blijkt gedurende het optreden hoe belangrijk het is dat er wat vulling in de zaal aanwezig is: ondanks de goede performance van de band bleef de sfeer toch een beetje achter bij hoe het eigenlijk zou moeten. Toen de Skid Row cover Youth Gone Wild gespeeld werd, was dat eigenlijk het hoogtepunt van loskomen van het publiek.

[singlepic id=6730 w=320 h=240 float=right]Ex-Libris was de tweede band van de avond. Zij behoren wel heel duidelijk tot de categorie Gothic Rock / Metal, en hebben de “verplichte elementen” niet een heel klein beetje in hun muziek zitten: ik heb verbaasd naar de zang van zangeres Dianne van Giersbergen geluisterd en het gemak waarmee ze live de meest extreme uithalen voor elkaar krijgt. Onbewust kwam de naam Tarja Turunen enkele malen in me op. Dit alles op een funament, waar het bombastische extreem in vertegenwoordigd is, gepresenteerd door een band die uitstralen alsof ze alles op hun dooie gemakje doen, zo vanzelfsprekend kwam het allemaal over.

Ook bij hun gold dat het aanwezige aantal bezoekers niet noemenswaardig was toegenomen, en de factor “interactie” dus niet echt aanwezig was zoals het hoorde.

Jammer, want er stonden toch 2 bands op het podium die m.i. een breed publiek moeten kunnen trekken, en die gewoon een goede show neergezet hebben. Ondanks dat ik enigzins bevooroordeeld naar binnen ging, is de avond mij zeker niet tegengevallen!

[nggallery id=547]

[nggallery id=548]