De gevestigde orde kennen we nu wel. De grote namen die sieren vele posters van de podia, maar ook deze bands zijn klein begonnen. Ze hebben allemaal dat traject van de kleine zalen en supportacts moeten doorstaan. Iedere band heeft zo zijn ervaring mogen opdoen en zich kunnen laten zien, zich expressief kunnen uiten. Vanavond waren er in de Groene Engel te Oss dan ook 3 bands die deze kans hebben gekregen.

Allereerst is het de kans voor de lokale helden van de Sidekicks.
De band uit Oss heeft er enorm veel zin in om voor hun fans een tijdje het podium te mogen vullen. Hun muzikale voorkeur zou je een mengeling kunnen noemen van allerlei bandjes die je op een festival ziet. Ze pakken wat van de Arctic Monkeys, dwalen dan weer af naar een Franz Ferdinand en tussendoor beland je toch weer in de trip van The Doors. Een heel breed scala aan nummers passeren dan ook de revue. Het is dan ook moeilijk grip te krijgen op de band, maar muzikaal zit het prima in orde en de drummer houdt er goed de maat in. Erg knap als er zoveel tempowisselingen zijn. Ook de zangkwaliteiten van zanger Joost zijn prima in orde, waardoor het collectief een prima performance neerzet.

Op een avond zoals deze zijn er veel wisselingen op het podium. Na de show van The Sidekicks wordt er dan ook snel omgebouwd en wat hierop volgt lijkt erg rommelig. Er worden wat instrumenten snel getoetst en de drukte op het podium voorspelt niet veel goeds. Dan opeens begint Kensington te spelen. Nee, dit is niet een nummer van de soundcheck, maar meteen het optreden van de band uit Utrecht. Het verschil tussen deze act en de voorgaande is meteen duidelijk. Kensington is al wat verder op weg en oogt als een echte band.
Hun nummers zijn vrij catchy. Strakke lijntjes, melodieuze klanken die prima worden aangevuld door zanger Casper. Ook hun stijl is terug te vinden in het vakje met Indiemuziek, waardoor de associaties met de Arctic Monkeys en de Kaiser Chiefs al snel is gemaakt. Echter kent de band ook een behoorlijke cross-over als de band zich ook op de stonerrock richt. De band blijkt ook een fan te zijn van Queens of The Stone Age en deze combi komt zeer verdienstelijk uit de verf. De band heeft het prima voor elkaar en vol trots nodigen ze iedereen uit voor hun cd-presentatie in de Ekko op 17 juli. De band heeft ambitie en hopelijk ligt voor hen wat moois te wachten.

De derde en laatste band van vanavond is Hit Me Tv. Deze band vaart een heel andere koers dan de twee voorgaande acts. Hit Me Tv. Hit Me Tv is wat bombastischer en door het gebruik van catchy bassriffs en synthesizers wordt de link al snel gemaakt met The Killers. Hun muziek is er een die zich richt op de dansvloer. Ze zouden prima passen tussen bands als The Killers en Soulwax. Het optreden is daardoor ook wat gladder, wat meteen ook wat commerciëler overkomt. Van de andere kant is het natuurlijk wel zo als je twee videoclips hebt opgenomen, je een behoorlijke producer achter je hebt staan, je niet mag klagen als Amsterdamse band. Het gaat ze behoorlijk voor de wind, maar dat bereik ook je alleen maar door hard te werken. Hit Me Tv weet de dansvloer dan ook vanavond voor zich te winnen met hun klanken, waarbij de hit “Maybe The Dancefloor” niet wordt overgeslagen.

Een avond Express mag echter niet zomaar eindigen. Nee, het laatste evenement van vanavond is niet nog een bandoptreden. De eer om Express te mogen afsluiten is aan het dj-collectief Dans Le Rock. Dans Le Rock zweept de zaal van de Groene Engel nog eenmaal op met hun platen. Dans Le Rock mixt er vrolijk op los en na de bandjes van vanavond is het nu vrijuit dansen geblazen. Door de grote variatie aan nummers die ze door elkaar heen gooien is het ook wel begrijpelijk dat ze al op menig festival, waaronder Lowlands, hebben mogen draaien. Vele klassiekers worden aan elkaar gemixed en dit zouden ze best op een andere avond mogen komen herhalen, maar dan als onderdeel van een danceavond. Voor de bezoekers van de Groene Engel lijkt het echter na een tijdje wel genoeg geweest en men keert huiswaarts. De Express mag Oss weer vertrekken, door naar het volgende station!