Het Zweedse F.K.Ü. (F.K.Ü. staat voor Freddy Kruegers Ünderwear) bestaat dit jaar 30 jaar! Reden voor een feestje in de vorm van een album dat alleen maar gaat over hun obsessie: horrorfilms uit de jaren 80. Het album heet 1981 en elke horror/slasher film uit dat jaar komt voorbij op dit album.

Met nog twee originele leden in de band, is 1981 een trash metal album dat zich kan meten met de andere Zweedse trashbands. Het tempo ligt hoog en de Slayer-riffs worden afgewisseld met Testament-riffs…en die weer met Anthrax-riffs. Alles is kraakhelder geproduceerd wat jammer is: met een minder hoge geluidskwaliteit had het album nog meer charme gehad, gezien de retro cover. Voor F.K.Ü. is de plaat een ode aan horrorfilms uit 1981. Met titels als Friday The 13 Part II, The House By The Cemetary, Evil Dead is het een feest voor horror fans om dit album op te zetten. De humor is wat minder aanwezig op deze plaat en dat is zonde. Humor is juist zo belangrijk in dit genre en gezien hun meesterwerk Metal Moshing Mad, waar ze meer grindcore speelden dan trash, is het jammer dat er op dit album alleen op Night School die herkenbare grindcore humor is te vinden. Het album bevat verder goede nummers als Corpse Mania en The Burning waar nog heel even geflirt wordt met grindcore.

Conclusie: 1981 is een mooi eerbetoon aan een jaar waarin veel cult horrorfilms uit kwamen. F.K.Ü. heeft er een mooie soundtrack voor gemaakt met dikke vette knipogen naar de trash metal bands uit de jaren 80. Houd je van old school trash en weet je wie Lucio Fulci en Mike Myers zijn, dan is deze plaat een must.

Op een schaal van 1 tot 10:

8