Horrorfilms uit de jaren 80 behoren tot de beste in het genre. Dat beseffen de Zweden van trashmetalband F.K.Ü maar al te goed. Hun album 1981 dat eerder dit jaar uitkwam is een mooie ode aan de vele films die uit zijn gekomen in dat jaar. We spreken bassist Pat Splat via mail en leggen hem wat vragen, wat albums uit 1981 en wat films uit dat jaar voor.

Wat was je aan het doen in 1981?

In 1981 was ik veertien en begon ik net met het spelen van basgitaar. Ik wilde net zo cool zijn als mijn grote helden Steve Harris en Gene Simmons. Daarbij wilde ik zoveel mogelijk horrorfilms zien, wat moeilijk was in die tijd zonder internet. Ook waren er weinig videotheken in de buurt.

Waarom hebben jullie het album 1981 genoemd?

We vonden het tijd om dat jaar in het zonnetje te zetten, het was toch de piek van de slasher films en een metal album waard. Het is een jaar met veel films die echt tot onze favorieten horen zoals Halloween II, Friday The 13th Part II, The Beyond en de meer obscure films als Corpse Mania en Nightmares In A Damaged Brain.

Hoe ervaarde jij je eerste horrorfilm en welke was het?

Ik was zes of zeven en mijn ouders zaten in de woonkamer tv te kijken. Ik liep zachtjes op mijn tenen naar beneden en keek stiekem vanachter de bank mee naar de originele Invasion Of The Body Snatchers uit 1956. Vanaf dat moment was ik horrorfan.

Wat is het verhaal achter je eerste metal album en welke was het?

Mijn eerste metal, of eerder hardrock album was KISS Destroyer op cassette. Er gebeurde iets soortgelijks als met Invasion toen ik Detroit Rock City voor het eerst hoorde.

Wat is het verhaal achter Bus Bitch Die?

Ik moest mijn ei even kwijt nadat ik een heel irritant persoon confronteerde tijdens een busrit naar de repetities van de band.

Heb je nog muziektips of film tips?

Het nieuwe Witchery album I Am Legion is heel vet en de film The Void is ook echt de moeite waard.

Dan is het tijd voor wat albums uit 1981:

Phil Collins – Face Value:

Phil Collins is een groot muzikant maar het is niet mijn smaak. Het geluid op dit album is heel erg 80’s als het gaat om commerciële muziek en dat is niet zo mijn ding.

Iron Maiden – Killers

Dit is meer mijn straatje, zoals de titel al zegt een album gevuld met ‘killers’. Ik ben één van de weinigen die de Paul Dianno jaren van Iron Maiden prefereert.

Tom Petty and the Heartbreakers – Hard Promises

Grappig, iedere keer als ik Tom Petty hoor in een film als The Silence of The Lambs of Jerry Maguire, vind ik zijn muziek heel mooi. Als ik dan een heel album luister stelt me dat altijd teleur op de één of andere manier. Waarschijnlijk werkt Tom Petty  alleen in een kleine dosis.

Nazareth – The Fool Circle

Ik heb helemaal niks met Nazareth behalve dat het liedje Love Hurts op ieder feestje afgespeeld werd tijdens mijn middelbare school tijd.

Motörhead – No Sleep ‘til Hammersmith

Deze plaat stond altijd op repeat op elk goed feestje, een meesterwerk.

F.K.Ü – 1981

Wat zal ik zeggen, nu al een klassieker.

Films uit 1981:

The Evil Dead

Staat in mijn top tien favoriete horrorfilms aller tijden. Staat als een bonustrack op de gelimiteerde digi-CD versie van 1981.

The Burning

Nog een favoriet, staat ook op het album. Het is een film met een lange aanloop maar als het moordfeest losbarst dan is het genieten geblazen.

Das Boot

Dit is natuurlijk geen horrorfilm, maar is net zo eng als een goede horrorfilm. En de soundtrack is geweldig.

Frankenstein Island

Een ware klassieker in het ‘zo slecht dat het goed is’-genre. Echt verschrikkelijk en toch een must-see.

The Beyond

Geregiseerd door Lucio Fulci en dus in één woord: briljant.