Helaas weerhield mijn werk mij van tijdig genoeg aanwezig zijn om de eerste band genaamd Note to Amy te mogen aanschouwen. Mijn excuses heren, volgende ronde.

[singlepic id=15441 w=320 h=240 float=right]Na enkele minuten wachten betreedt Arizona het podium. Wat voor mij begint als een in orde gezelschap met een veel te hoog Blink-182 punk gehalte en te makkelijke songs verandert in de loop van de set. De nummers worden gevarieerder, muzikaal weet ieder band lid zich meer dan staande te houden, en de frontman zet werkelijk een ijzersterke performance neer.

De beurt aan Face Tomorrow. Al vijftien jaar en vier full lengths lang weet deze band me iedere keer weer te overdonderen met hun geweldige performance en ingenieuze nummers. Nooit hetzelfde en altijd ongeëvenaard sterk brengen de vijf heren afwisseling in al bestaande songs en blijft de stem van Jelle me kippenvel bezorgen.

De vraag rijst vervolgens echter waarom een band van het kaliber Face Tomorrow op een donderdag avond in ‘Kelder 1’ van Dynamo geprogrammeerd staat. Een van de kleinste pop zalen die Eindhoven rijk is. Tien euro entree. Niet uitverkocht. Dat laatste zal de zaal keuze ongetwijfeld geïnspireerd hebben. Het aanwezige publiek weet echter wel waar het onderdeel van uitmaakt. Vooraan staat het allerminst stil en de waardering is zowel gedurende, als na iedere – vol overgave – gebrachte track door de gehele zaal voelbaar.

Waar vertoeft de rest van rock minnend Eindhoven? Met z’n lamme kloten op de bank? Onwaarschijnlijk op een donderdag avond, dunkt me. Recessie klapt de gemiddelde ‘ouwe rocker’ terug naar de financiële status van een veertienjarige puistenknijper? Als we mogen geloven hoe snel het geweldig en origineel geprogrammeerde (ja, dat is sarcasme wat van het beeldscherm afdruipt) Lowlands uitverkoopt niet. De ware muziek liefhebber is uitgestorven? Weinig kans. Evenementen als Le Guess Who?, Motel Mozaique en Incubate doen het beter als ooit tevoren.

Desinteresse blijft zodoende de eenzaam overgebleven mogelijkheid. Desinteresse vanuit zowel concertgangers als promotors en de regerende media partijen. Een zut aan getalenteerde rock bands bevolkt de Nederlandse velden, maar aandacht wordt er niet aan geschonken. Neen, dat doen onze zuiderburen velen malen beter.

[nggallery id=1286]

[nggallery id=1287]

[nggallery id=1288]