De halve finales zijn voorbij. Het was een echte battle met toch wel enkele verrassende uitslagen. De jury en publiek hebben hun keuzes gemaakt. Hiermee zijn de 5 bands die de finale strijd aangaan nu allemaal bekend.

IrradiancefemmerpDe eerste naam, de Franse band Irradiance,  is rechtstreeks geplaatst voor de finale. Zij hebben de Wild Card gekregen van Ton Dekkers, organisator FemME. De Fransen met frontvrouw Audrey vermengen  theatrale structuren  en jazzy elementen tot een eigen geluid. Door viool toe te voegen aan de line-up op het podium geeft het ook daar een extra effect aan die eigen invulling van symfonische metal.

Op zaterdag 7 mei heeft Shadowrise de publieksprijs binnengehaald. Met Laura Guldemond in de gelederen zetten ze een partij stevige progressive metal neer. Hun eerste EP “Escape from Shadow Island” komt 19 mei uit. Toch enigszins verrassend kwam door de publiekswinst van Shadowrise het Duitse Convictive als jurywinnaar door. Deze band is in meerdere opzichten een outsider. Niet alleen omdat hun muziek in een heel andere hoek zit, het is Black Metal met doom invloeden met vocals van een meer gruntende / screamende Jalina.  Ook hun volledig daarop aangepaste duistere verschijning en de Duitse teksten maken dat ze duidelijk anders zijn.

Paper Doll Decay wist op zondag 8 mei de publieksprijs in de wacht te slepen. Deze Death Metal band met Janneke de Rooy als gangmaker die als vocaliste duidelijk niet in de hoek zit van de meer klassieke zang. Het Belgische Circle Unbroken zette een dermate strakke show neer dat het juryberaad het kortste was van alle battledagen. Hoewel niet optimaal bij stem (verkoudheid) trok frontvrouw Marieke Bresseleers de band mee naar een hoog niveau. De wat catchy progressieve metal werd overduidelijk erg goed ontvangen gezien de reacties.

De grote finale op 11 juni begint om 19:00 uur in PopEI. De volgorde wordt kort voor de aanvang door loting bepaald. Er zijn ook nu weer twee winnaars, een publiekswinnaar en een jurywinnaar. De prijs voor beiden is een plek op FemME, het Female Metal Event op 23 -25 september in de Effenaar.

Nu gaat de strijd echt beginnen.