Vrijdag
Een rij voor de ingang verwelkomt ons op de eerste dag van Festyland. De tweede editie van het festival dat vorig jaar vol enthousiasme werd ontvangen in de regio. Het is koud, maar dat lijkt de doorwinterde Brabanders niet tegen te houden. Nadat de jas is opgehangen komt de bezoeker in de buitenlucht op een plein waar omheen de tenten zijn gerangschikt. Festyland zorgt dat er voor elk wat wils is en zo biedt de vrijdag ons een Hollands podium, een Rock podium en ‘allerlei’ in de eettent. Ook buiten zijn de nodige snacks te halen.

BZB trapt af met een oldskool show waarbij de sfeer al snel gezet is. Binnenstromend publiek neemt direct een kijkje bij deze mannen en al snel vult de Rockobertent zich behoorlijk. Een hoog ‘Ohja!’ gehalte terwijl oude bekende nummers voorbij komen. Het feest is hier duidelijk al losgebarsten. BZB zullen we dit weekend vaker tegenkomen, elke dag verschijnen ze wel ergens op een podium.
We wagen ons naar de Hollandse tent waar Frans Duijts, vergezeld met camera- en geluidsman, op het podium een feestje bouwt. De gemiddelde leeftijd stijgt met een aantal tientallen en bewijst dat Festyland voor jong en oud is. Maarliefst twee maal laat Frans Duijts zijn bekende hit ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ horen. Wij van Rockportaal hebben hier toch een extra biertje bij nodig. Maar de reactie van het publiek is duidelijk; het is een feestje.

Terug naar de Rocktobertent waar Drive Like Maria inmiddels begonnen is met een energieke show. Drive Like Maria is een relatief jonge band die een overweldigend succes meemaakt en inmiddels ook al op enkele grote festivals heeft gespeeld. Een stevige show waarbij de band een introverte indruk maakt. Gefocust op hun muziek met een half oog op het publiek. Maar het resultaat liegt er niet om. De Rocktobertent is niet helemaal gevuld, maar het aanwezige publiek geniet. Kort hierna maakt Jan Smit zijn opkomst in de Hollandse tent. We verplaatsen ons weer van een warme tent naar de koude buitenlucht en weer naar een andere warme tent. Bezoekers zijn na dit weekend gegarandeerd verkouden, een minpuntje!
De Hollandse tent is tot de nok toe gevuld als Jan Smit zijn optreden begint. De volle tent galmt mee met bekende nummers als ‘Laura’, ‘Tuintje in mijn hart’ en ‘Als de morgen is gekomen’. Jan Smit zingt met een band mee en staat alleen op het podium, dat is toch jammer. Het geeft me het gevoel dat hij na het optreden zo snel mogelijk door moet naar zijn volgende snabbel. Maargoed, de fans genieten en daar gaat het om.
Ondertussen zijn de mannen van Claw Boys Claw begonnen in de RocktoberTent. Je zou ze oude rotten in het vak kunnen noemen maar ze laten zien dat ze het nog lang niet verleerd zijn. Bekende hits met een enthousiasme dat aansteekt. Zanger Peter te Bos is een charmante jongensachtige verschijning die bewijst dat je zo oud bent als je je voelt. De band geniet zichtbaar van oude en nieuwe successen en het publiek des te meer!

In de EetertainTent is het niet druk, maar de U2 coverband ‘U2acrobat’ geeft toch alles wat ze kunnen geven en het handje vol publiek maakt daar dankbaar gebruik van. Vooraan is een dansvloer ontstaan en daar omheen staat jong en oud te genieten van de bekende nummers van U2 die op een opmerkelijk goede wijze worden gecoverd.
De keus tussen René Schuurmans en Rattlesnake Shake is voor Rockportaal snel gemaakt en de avond wordt afgesloten met herkenbare en minder herkenbare rockhits door de mannen van Rattlesnake Shake gepresenteerd. Rattlesnake Shake gaat inmiddels al 15 jaar mee en dit hoor en zie je terug op het podium. Een prima afsluiter!

We sluiten de avond écht af in de rij voor de jassen, loempia’s in de hand en een nieuwsgierige blik op de werkende jukebox in de hoek. De vrijdag gaat als een zeer geslaagde, gezellige avond in de boeken. We zijn benieuwd wat de zaterdag ons gaat brengen.

Zaterdag
De tweede dag van Festyland begint met een zonnetje. Ditmaal geen rij bij de ingang en voor we het door hebben staan we alweer munten te kopen. Vandaag is de indeling van de tenten iets anders. Waar gisteren de Rocktobertent was, schitterend nu een Dance Palace Arena en de Hollandse Hits tent is nu het Festyland Live podium.

Bigns trapt af in de Eetertaintent. Bigns is de lokale trots van Boekel en omstreken. Niet voor niets staan ze op het ‘Echte Mannen Rock’ podium. Voor het tijdstip is het redelijk druk en Bigns laat qua energie geen steken vallen. Een prima begin van een nieuwe dag Festyland.
In de grote tent begint kort daarna de swingende show van de Memphis Maniacs uit Nijmegen. Een feestje bouwen, dat is wat ze kunnen. Verschillende bekende dance- en popnummers passeren aan elkaar gebreid de revue. De mannen van de Memphis Maniacs zetten een show neer, waarbij zanger ‘Rocky van Bree’ met zijn Elvis imitatie het publiek laat swingen. Jammer dat dit feestje al zo vroeg plaats vindt. Later op de dag waren de Memphis Maniacs wellicht nog meer tot hun recht gekomen.

We lopen langs de Dance Palace Arena om daar een stukje sfeer op te snuiven. De rookmachine draait op volle toeren en ook al schijnt buiten de zon nog, er wordt al volop gedanst op een zware bas en elektronische geluiden. Het wordt er steeds drukker en dit beloofd voor velen de hele avond een prima feest te worden. We steken het terrein over naar de Eetertaintent waar de coverband JellyGoose aan het spelen is. Ze spelen covers van Abba tot John Denver tot de Beachboys en worden zelfs vergezeld door Robert, de saxofonist en meer van BZB. Een vermakelijke band voor tijdens het avondmaal.

Terwijl in de Spiegeltent een heuze Guitar Hero Contest wordt gehouden maakt Van Velzen op het hoofdpodium zijn entree. Bekende en onbekende nummers worden door deze grote man van klein postuur ten gehore gebracht, de tent is gevuld en overal zingt het publiek mee.
Een half uur later vult het podium zich met een volledige band inclusief blazers. Waylon is de eerste Nederlandse artiest met een contract met MoTown, het label van Marvin Gaye en Micheal Jackson. Zijn succes begon bij een van de vele talentenshow op de Nederlandse televisie. Als Waylon zijn show begint is het nog niet druk in de zaal, maar zijn funky sound maakt dat steeds meer mensen nieuwsgierig komen kijken en als snel is het druk en swingend op Festyland. Naast nummers van zichzelf, onder andere zijn bekende hit ‘Wicked Way’ speelt hij ook ‘I want you back’ van Micheal Jackson en ook zijn vertolking van ‘Heard in through the grapevine’ wordt enthousiast ontvangen. De sfeer zit er al aardig in en The Madd maakt er dankbaar gebruik van als zij hun show inzetten. Catchy pop/rocknummers die bij het publiek goed vallen. In afwachting van Dio, die zich bij The Madd zal aansluiten, spelen ze de sterren van de hemel, met zichtbare energie. Als Dio zich bij het gezelschap heeft gevoegd, komen bekende hits als ‘De Tijdmachine’ en ‘Baby’ voorbij. Inmiddels is het druk, de biertjes vloeien rijkelijk en het is gezellig; Festyland draait op volle toeren.
Een van de grote namen van Festyland dit jaar is De Dijk. Als een na laatste bestijgen zij het podium en laten met hun grote hits het publiek meezingen en dansen. ‘Ik kan het niet alleen’, ‘Onderuit’, ‘Als ze er niet is’ en natuurlijk ‘Dansen op de vulkaan’ komen voorbij. Eerder dan iedereen zou willen is het optreden op zijn einde. Gelukkig komen de mannen nog eens terug voor een krachtige toegift; ‘Als het golft’ sluit het optreden écht af.

De mannen van BZB zijn de hele dag al overal te spotten tijdens het festival. Verslag doen voor de camera, meespelen bij andere bands, muziek draaien tussen de bedrijven door: het is duidelijk dat ze genieten van wat ze hebben opgebouwd in de afgelopen jaren.
Als BZB aan het einde van de avond dan eindelijk op het podium verschijnt, is het afgeladen vol in de tent. Vol enthousiasme storten de mannen van BZB zich op hun show en hun publiek. BZB geeft een ware show weg; intermezzo’s met dans, drumsolo’s en Mexicaanse sombrero’s maakt elk nummer tot een feestje en het publiek sluit tevreden Festyland 2009 met hun idolen af.

Moe, verkouden maar voldaan sluiten we het festival voor dit jaar af. Morgen is er nog een dag, maar Rockportaal zal daar helaas niet bij zijn om verslag uit te brengen. We kijken terug op twee bijzonder geslaagde dagen vol goede optredens, gezellige mensen en genoeg biertjes. Tot volgend jaar.