Festyland pakt dit jaar groots uit. Al ruim van tevoren duiken de kleurrijke reclameposters op verschillende plekken op. Het festival wordt op de radio gepromoot en ook op internet kun je er niet omheen. Dit jaar grootster dan ooit tevoren.

En dat is direct te zien als we op vrijdag het terrein betreden. De link met Paaspop is onvermijdelijk als je door het kleurrijke decor van het komende weekend loopt. Een uitnodiging om een kijkje te gaan nemen in de verschillende tenten. In de ‘Eetertaintent’ zijn we net op tijd voor het optreden van Bootleg Betty. Vijf dames betreden enthousiast het podium. De energie hebben ze en het is overduidelijk dat ze er schik in hebben. Toch weten ze hun enthousiasme niet op iedereen over te brengen. Wellicht omdat het qua muzikale kwaliteit nog wat te wensen overlaten. We verlaten de dames met het gerust gevoel dat ze met wat meer ervaring ook hierin zullen groeien. De rock-a-billynoten van Bootleg Betty ruilen we in voor de strakke gitaarrifs van Black-Bone in de ‘Rocktober’. Deze jonge gasten spelen met hun band binnenkort in het voorprogramma van Deep Purple. En vandaag laten ze op Festyland zien dat ze die plek ook dubbel en dwars verdiend hebben. Voor de liefhebbers van het hardere werk is Black-Bone vandaag een must. Hier gaan we nog meer van horen.

Hoogste tijd om even een kijkje te nemen bij Jupilerstage. De grootste tent van Festyland. Ondanks dat de tent niet helemaal gevuld is, wordt er heerlijk gedanst op de akkoorden van Jah6. De naam doet het al vermoeden; onvervalste reggea, met de poëtische bijdrage van volksheld André Hazes. Een relaxte sfeer, meezingers en nog maar een biertje erbij. Daarna weer terug naar de Rocktober voor dé helden van het festival; BZB. Elke dag zullen deze mannen verschijnen en vandaag spelen ze hun ‘Vette Schizzle’; vooral hard dus. We zijn niet de enige die dit spektakel graag willen zien en het is stervensdruk in de tent. Té druk, wat de sfeer niet veel goeds doet voor bezoekers die eigenlijk al een glaasje te veel ophebben. Er wordt geduwd, gevloekt en sommige bezoekers vluchten weer naar buiten. Ondanks dat BZB uiteraard de show levert die je van ze verwacht, wordt dit moment van de avond toch gekenmerkt door de drukte. Opmerking hierbij is dat er verder ook geen andere optredens aan de gang zijn. Een puntje van feedback voor de organisatie, die we later nog vaker tegenkomen.

[singlepic id=12940 w=320 h=240 float=right]Hoe druk het was bij BZB, des te rustiger is het als Peter Pan Speedrock zijn eerste ruwe gitaarakkoorden laat horen. Dikke Dennis is ter uiteraard bij om de boel op te zwepen. Een strak en krachtig optreden als altijd, maar het is opvallend rustig. Ook in de Eetertainment is het niet druk, maar wel feest bij The Hot Studs.  Des te drukker schijnt het bij Guus Meeuwis te zijn, die een paar kilo’s aan krullen lichter, zijn meezingers op het Jupilerpodium ten gehore brengt. Een muzikant van kwaliteit en daarmee sluiten we de eerste avond Festyland af.

Op zaterdag zijn we uiteraard terug en met een meelijwekkende blik op de camping – wat moet dat koud zijn geweest vannacht- lopen we over de lange strook weer richting het terrein. In het daglicht ziet het er zomogelijk nog meer uitnodigend uit dan gisteravond. Laat maar komen. Nadat we zijn ontvangen door gezellig gitaarspel van Dos Paulos, beginnen bij Jupiler, het hoofdpodium, waar het langzaam volloopt in afwachting van The Opposites. Ze willen handjes in de lucht zien, ze willen springend publiek zien en roepen dat er in België harder wordt meegezongen. Nèt als ik wil roepen dat ze dan terug naar Belgie moeten gaan, gebeurt er iets met de zaal. The Opposites lijken veel te eisen van hun publiek zo vroeg op de middag, maar met de dreunende bassen en opzwepende teksten lukt het ze toch om een waar feestje te creëren in de vroege middag van Festyland. Een goed begin.

Wij tuigen naar de Eetertaintent voor een klein uurtje onvervalste rock-a-billy deuntjes. Compleet in stijl zingen de drie dames van Liptease and the Backstreet Crackbangers bekende liedjes in een ander jasje. Er wordt gedanst en het wordt steeds drukker. Kwalitatief gezien zit dit erg goed in elkaar; talentvolle zangeressen en een strakke band ter begeleiding. Een feest om naar te kijken en zeker een band om in de gaten te houden. Ondertussen even iets te eten halen. En hierin zijn de mogelijkheden, net zoals de programmering, gevarieerd. Velen kiezen er op dit tijdstip voor om zich in de eetertainmenttent te verschansen met een hamburger, frietje of iets oriëntaals. Want binnen is het warm. En ondanks het zonnetje dat in de middag heeft geschenen, koelt het flink en snel af. De tenten worden allemaal stomend verwarmd door warmtekanonnen. Lekker behaaglijk, maar het verschil met de buitentemperatuur zorgt voor gegarandeerde loopneuzen na dit weekend.

[singlepic id=12965 w=320 h=240 float=left]We gaan naar de Pul-Fiction tent waar Krystl gaat optreden. Het blijkt dat ze al aardig wat bekende nummers op haar naam heeft staan, want soms is er ineens een opleving in de tent. Tijdens onbekendere nummers is het beduidend rustiger. Krystl laat wel zien flink wat in huis te hebben aan stem en zangtechniek. Ze geeft nog aan niet helemaal fit te zijn, maar daar merken we weinig van. Niets voor niets Serieus Talent bij 3FM.Daarna tijd om even een kijkje te gaan nemen bij DJ Paul Elstak. Voor het jeugdsentiment. Helaas hebben meer mensen dat idee opgepakt en al ruim voordat hij begint te draaien staat de ‘Chille met Nille’-tent bom- en bomvol. Veel bezoekers moeten teleurgesteld rechtsomkeert maken bij de aanblik van de stomende uitpuilende menigte. Zonde. Festyland lijkt dit jaar letterlijk uit zijn voegen te barsten, waar twee oplossingen voor lijken te zijn. Grotere tenten neerzetten of efficiënter programmeren. Hopelijk een leerschool voor volgend jaar.

Dan maar snel door naar de Heideroosjes, waar veel oudgedienden zeker bij willen zijn aangezien dit een van de laatste keren zou kunnen zien. Na jaren van dienst hebben de heren aangegeven te stoppen met deze epische band uit de jaren ’90. Harde gitaarmuziek klinkt door de speakers, bekende meezingers komen voorbij en de energie van zanger Marco werkt aanstekelijk. Een geweldig optreden om de Heideroosjes nooit meer te vergeten. Dan weer verder. Ook bij de Memphis Maniacs in de Pul-Fiction is het druk. Erg druk. Het idee om een drankje halen laten veel mensen al varen bij het aanblik van de menigte en het kleine barretje dat in de hoek overuren staat te draaien. Gelukkig vinden we na wat duw- en ellebogenwerk een plekje en kan het feest losbarsten. De Memphis Maniacs hebben een gave. En ze weten hem te gebruiken. Waar je deze mannen ook neerzet, op welk tijdstip dan ook; een feest wordt het. Er wordt gedanst, gezongen en gelachen. Een onmisbare act voor een festival als Festyland.

[singlepic id=12986 w=320 h=240 float=right]En dan is het kiezen tussen BZB of 90’s Now. Velen hopen het missen van DJ Paul Elstak te compenseren met wat sentimentele deuntjes uit de jeugd. Maar wederom barst de tent uit zijn voegen en draaien ook wij bij de ingang weer om, terug naar Jupiler om een goed plekje te bemachtigen bij BZB. Op het podium is het drumstel van drummer Dick versierd met roze ballonnen en een ooievaar. Een festyland-baby, mooie timing. Het publiek zingt voor Dick en hij neemt dit dankbaar in ontvangst. Dan is het tijd voor een écht feest en BZB speelt de tent plat met hun bekende hits. Dit is Brabant op en top, biertje erbij, bijkletsen met oude bekenden of juist vooraan meespringen en feesten. Festyland biedt iedereen wat wils. En bij de toegift gaan letterlijk ‘Alle remmen los’. Na dit optreden verspreiden de bezoekers zich over het terrein, op zoek naar de juiste afsluiter. Wij nemen een kijkje bij de elektronische klanken van Baskerville. Bijzonder danswaardig en aan de drukte te zien, wellicht wat ondergewaardeerd. Ook in de Eetertaintent is een feestje aan de gang; Rattle Snake Shake laat daar bekende rockhits horen en hebben een aardige schare bezoekers weten te bemachtigen voor hún afsluitend feest. Het grote publiek verschaart zich echter toch in de Jupiler omdat Kees van Hondt, beroemd en berucht van zijn spraakmakende shows op lowlands, Festyland op zijn kop zet. Traditiegetrouw vliegen er allerlei voorwerpen door het publiek en iedereen geeft zijn laatste vlagen energie en muntjes. Een waardige afsluiter van de zaterdagavond van Festyland 2011.

[nggallery id=1070]

[nggallery id=1071]

[nggallery id=1072]

[nggallery id=1073]

[nggallery id=1074]

[nggallery id=1075]

[nggallery id=1076]

[nggallery id=1077]

[nggallery id=1078]

[nggallery id=1079]

[nggallery id=1080]

[nggallery id=1081]