Festyland pakt dit jaar grootster uit dan ooit. Het festival wat klein begon, is uitgegroeid tot de festivalafsluiter van het jaar en wordt gepromoot door de bekende radiozender 3FM, die dit jaar ook hun serieus talent-podium op Festyland hebben opgebouwd.  Al ruim van te voren waren overal in de omgeving al de posters te zien met ‘Festyland for president’ en het programma beloofd voor elk wat wils dus daar kan het niet aan liggen. De weersomstandigheden zijn ons iets minder gunstig gestemd maar de echte festivalganger laat zich niet tegenhouden door wat regen en gure wind.

Het terrein is ook dit jaar weer opgebouwd met verschillende tenten en kleurrijke attracties. Voor alle zin en onzin kun je in alle hoeken en gaten terecht dit jaar. Om gewoon te dansen, om vreemd te dansen, om te eten of juist het terrein van hogere hoogte te bekijken vanuit het reuzenrad. Wil je uit je dak gaan in de Jupiler Ballsroom of juist intiem tot rust komen bij het akoestische podium? Wil je onvervalste dance in het Dance Palace of liever gek doen bij de Boom-shaka-lak-soundsystem?  Je kunt naar de Silent Rock Disco of relaxt een waterpijpje roken. Het kan allemaal op Festyland.

Wie kan er op vrijdag beter het festival openen dan BZB met hun allergrootste hits. De fans van BZB konden van te voren hun favoriete nummers aangeven en de nummers met de meeste stemmen werden deze avond door BZB gespeeld. Zo werden onder andere ‘Samen Onderweg’ en ‘Ein Bisschen Frieden’ gespeeld. Ook werd Paul weer op zijn surfboard door het publiek voortgedragen door de tent heen. BZB zorgt er al vroeg op de avond voor dat de feeststemming er goed in zit.

Kort daarna spelen The Dirty Denims op het Serieus Talent podium van 3FM. Ze zijn inmiddels regelmatig op de radio te horen en duiken bij verschillende festivals op. The Dirty Denims laten een stevige rock-, punk and roll sound horen en knallen van het podium af. Uiteraard spelen ze ook hun bekende hit ’24-7-365’. Het is aardig druk in de tent en het enthousiasme van de zangeres is aanstekelijk. Hier gaan we nog veel van horen!

[singlepic id=19252 w=320 h=240 float=left]Snel terug naar het Jupiler Mainstage waar de grote hit van Will and the People vol spanning wordt opgewacht. Will and the people zet een ontspannen sfeer neer met hun reggea en funk geluiden en terwijl de tent langzaam volloopt, spelen ze rustig door. Het echte feest barst natuurlijk pas los bij de zomerhit van dit jaar ‘Lion in the morning sun’.  De bezoekers dansen en feesten en komen nu echt goed op gang. Helaas is er op het podium een vreemd opgestelde verhoging die helaas voor een groot deel van de bezoekers het zicht op het podium ontneemt. We moeten het dus vooral van het geluid hebben.

Even een kijkje nemen in de Eetertaintent waar de oudgedienden van Rattlesnake Shake een heus feestje weten te bouwen met de grootste rock en heavy metal hits. Al jaren zijn dit bekende gezichten op menig festival in de buurt en dat het een feest wordt, is een garantie die je krijgt. Ze geven nog een knipoog naar de hit van Graspop dit jaar ‘We’re not gonna take it’ van Twisted Sister en ook dit wordt enthousiast ontvangen. Tevens is dit het laatste officiële optreden van gitarist Frits die uit de band stapt. Zijn vervanger Maarten speelt ook al wat nummers mee.

We lopen terug en eindigen bij het Rock-in-Stock podium waar Automatic Sam is begonnen met zijn show.  Rock-in-Stock heeft ook duidelijk als missie om opkomende rockbandjes een platform te geven en dat lukt ook verdomd goed. Automatic Sam laat een interessant geluid horen met een experimentele zanger.  Afgewisseld met Rock en Blues klinkt het best lekker.

[singlepic id=19269 w=320 h=240 float=left]Tegelijkertijd met Automatic Sam begint Di-Rect op de Jupiler Stage. De tent staat op dit tijdstip al lekker vol en Di-Rect laat zich meteen van hun goede kant zien. Di-Rect zorgt voor een mooi feestje en laat zien dat ze nog steeds op de festivals horen.

Tijdens onze tocht over het terrein stuiten we op het kleine tentje van Festyland Acoustic . De band Twenty Sicks staat hier onverwachts een intiem optreden te geven. Ze staan op het programma voor morgen in de Eetertaintent maar zijn ook vandaag al van de partij om hun rock-a-billy-achtige nummers te laten horen aan het kleine publiek dat hen heeft ontdekt op deze gure avond. Er is koffie, er wordt gedanst en genoten. Dat belooft wat voor morgen!

De mannen van Black-Bone mogen de avond in de Rock-in-Stock tent afsluiten. Vorig jaar speelden ze ook al op de vrijdag, in een grotere tent weliswaar maar toch is weer de groei van deze rijzende groep te horen. Allang geen vreemde meer voor het festivalpubliek en Rockportaal, maar nog steeds verfrissend om naar te kijken en te horen. Deze jongemannen timmeren steeds harder aan de weg en ook dit keer bevestigen ze weer een optreden samen met een van de grote der muziek. De vergelijking met Peter Pan Speedrock is onvermijdelijk, maar volgens mij is dat iets om trots op te zijn en wie weet racen ze hen ooit nog wel eens kei hard voorbij.

[singlepic id=19287 w=320 h=240 float=left]Ondertussen wordt de eerste avond van Festyland 2012 met een groot feest afgesloten door de Memphis Maniacs.  Waar deze band ook verschijnt; er wordt gegarandeerd gedanst, meegezongen en gefeest. Dit jaar staan ze gelukkig in een tent die de mensenmassa die erop af komt volstaat in tegenstelling tot vorig jaar toen de tent propvol was.  Er is duidelijk beter over de programmering nagedacht dan vorig jaar en gelukkig krijgen de bezoekers nog een kans om te genieten. Memphis Maniacs laten zien dat ze de Mainstage én de afsluiting van de avond meer dan waard zijn en de bezoekers gaan tevreden naar de camping of naar huis, in afwachting van wat het weekend nog meer zal brengen.

[nggallery id=1616]

[nggallery id=1617]

[nggallery id=1618]

[nggallery id=1619]

[nggallery id=1620]

[nggallery id=1621]

[nggallery id=1622]

[nggallery id=1623]

[nggallery id=1624]