[singlepic id=6634 w=320 h=240 float=left]Het laatste festival van dit seizoen. De grote tenten worden nog eenmaal opgezet om vele festivalbezoekers welkom te heten. De caravans en tenten trekken voor de laatste keer dit seizoen naar een zeer regenachtig Volkel voor weer een erg gezellig, maar wel ietwat koud Festyland 2010!

Terwijl er op de camping nog een aantal bezoekers in de regen probeert een tent op te zetten, er wat partytenten in een haastig tempo worden overeind gezet en wat tractors de laatste caravans op de camping parkeert is het feest op het festivalterrein van Festyland begonnen. De mannen van de Band Zonder Banaan en hun manager Rien Somers trakteren de festivalbezoekers op het toetje van het festivalseizoen. Een groot aantal maanden hebben velen kunnen genieten van allerlei festivals door het gehele land en Festyland is dan ook de ultieme afsluiter.

[singlepic id=6581 w=320 h=240 float=right]Terwijl coverband Tilt op het grote podium aan het eerste optreden van dit festival is begonnen blijken veel fans toch echt te komen voor de lokale helden uit Volkel. De BZB schotelt onder de noemer “BZB On The Rocks” een heerlijke melange voor van bekende BZB-klassiekers overgoten met een stevige saus. Dit natuurlijk in mooie outfits, special effects en schitterende lichtshow, waardoor de gehele performance goed uit de verf komt. Het optreden van de BZ|B is niet het enige van dit weekend, want op een eigen festival kan het niet zo zijn dat het maar bij een enkele show blijft. Na de show van de BZB is het tijd voor ook wat oudgedienden op het Rocktoberpodium. Niemand minder dan de mannen van The Shavers maakten daar hun opwachting. Het voortbestaan van deze band is al bijna een mirakel. Een aantal bandleden heeft naast hun muzikale CV ook een medisch dossier. Rock ’n Roll is echter de muziek die heb overeind houdt en met behulp van brulbeer Dikke Dennis, maar ook is Rudeboy de band komen versterken om zo de fans te kunnen trakteren op “Halvarine” en “Te veel gedronken”.

De eerste festivaldag van Festyland kent helaas ook een afzegging. Frans Duijts is ziek en de organisatie heeft dan ook in een rap tempo vervanging geregeld in de vorm van One Two Trio en George Baker. Daar waar iedereen dacht mee te kunnen zingen op “Je denkt maar dat je alles mag van mij” worden het toch “Little green bags” en “Una paloma blanca”. Meezingen blijkt wel een codewoord tijdens Festyland 2010. Naast veel bekende acts staan er ook een aantal coverbands op het podium. Zo ook op het Rocktoberpodium waar Gunz ’n Rozes het podium betreden. Deze coverband benadert het origineel vrij goed en met een misschien wat redelijk veilige setlist presteren ze het om iedereen te laten meezingen op “Knockin’ on Heaven’s door” en ook tijdens “Paradise City” gaat iedereen helemaal los. De band heeft hun helden goed afgekeken, de bewegingen kloppen, de stem van de lokale Axl Rose is super en Slash zet een prima gitaargeweld neer.

[singlepic id=6597 w=320 h=240 float=left]Echter waar veel bezoekers op vrijdag naar Volkel zijn gekomen kwam ietwat later op het grote podium. Niemand minder dan Guus Meeuwis en Band heeft de eer om de menigte nog eenmaal op te zwepen. Het is voor de Brabantse chansonnier dan ook niet moeilijk om het publiek voor zich te winnen. Terwijl veel grote hits voorbijkomen neemt de stemming de tent ook steeds meer toe. Ook blijkt het bier niet enkel te worden opgedronken. Her en der vliegt er het een en ander door de lucht, maar tijdens ’t Dondert en ’t bliksemt’ kan het ook niet anders. Natuurlijk ontbreekt vanavond “Brabant” ook niet en lijkt elke Festyland-bezoeker toch ietwat chauvinistisch.

[singlepic id=6594 w=320 h=240 float=right]De grenzen van Nederland worden vanavond nog wel overschreden in de Rocktobertent. Hier hebben de heren van Stahlzeit de eer om de avond nog eenmaal in vuur en vlam te zetten. De Rammstein-coverband heeft net zoals de eerdere coveract goed gekeken naar het origineel. Tot in perfectie worden louter Rammsteinnummers gespeeld en het gebruikelijke vuurwerk ontbreekt ook hier niet. De zanger lijkt enorm op de echte Till en het publiek smult en doet fanatiek mee. Als dan ook “Engel” klinkt in de tent (een nummer wat Rammstein zelden zelf nog speelt) gaat het helemaal los. Men voelt zich “Feuer Frei”, men heeft vandaag kunnen genieten van de eerste dag van Festyland. Als dan ook de laatste tonen zijn gespeeld keert iedereen huiswaarts of waagt zich aan de koude festivalcamping…….

[nggallery id=531]

[nggallery id=530]

[nggallery id=529]