Elk jaar wordt er op 17 maart St. Patrick’s Day gevierd in Ierland. Overal is het dan feest in het land en is er op vele plaatsen te genieten van allerlei concerten. Hierbij moet je vooral denken aan de alom bekende klanken van de folkmuziek. Ook in Nederland viert men graag het Ierse feest mee en siert de kleur groen prima bij een folk avond in de Groene Engel te Oss.

De bezoekers van vanavond in Oss worden dan ook lekker opgewarmd door de band Het vijftal speelt stevige folk die wat doet denken aan bands zoals Flogging Molly, Drupkick Murphy’s en The Pogues. Geen verkeerde namen om daarmee vergeleken te worden. Helaas komt het geheel wat rommelig over op het podium. Dit is echter niet geheel aan de band te wijten, want de belichting op het podium en rookmachine zorgen ervoor dat er een wazig zicht ontstaat. De band doet ondertussen flink hun best en naast eigen nummers zoals “Mayday” en “Trail of Blood” eert de band ook hun idolen Flogging Molly door een lekkere (of spellen we dit als LeQqeRe) cover van “Drunken Lullabies”, wat natuurlijk door het publiek luidkeels wordt meegezongen.

Het feest in de Groene Engel komt echter pas echt los als Filthy Nelly het podium betreedt. De band speelt opzwepende folkrock en dit zorgt ervoor dat het publiek meer in beweging komt. Bewapend met accordeon, gitaren, drums en ook een viool vuren ze de een na de andere vrolijke klank de zaal in, waardoor deze enkel kan reageren met dansen en applaudisseren. Aan het begin van hun show lijkt de band zich te concentreren op de Ierse folk, maar snel zijn de landsgrenzen overschreden en gaat men graag de mix aan met verschillende stijlen en landen. Zo lijken de Balkan-landen zich ook prima te mengen in de muziek van Filthy Nelly. De band speelt dan ook graag muziek van hun album “Feztival!” en eigenlijk dekt de albumtitel al een hele hoop. Hun energie en continu opzwepende klanken maken het feest compleet. De band is energiek en erg enthousiast en door de vele instrumenten is het ook leuk om naar te kijken. Hoewel hun songtitels misschien niet heel inventief zijn is de muziek het wel. Als dan ook hun laatste klanken van de reguliere set hebben geklonken is het publiek in de Groene Engel nog niet tevreden, men wil absoluut nog meer. Gelukkig wordt aan deze vraag voldaan en maakt Filthy Nelly met nog een paar nummers de uitvoering van St. Patrick’s Day in de Groene Engel compleet! Go Filthy!