Firewind doet de Willem 2 in Den Bosch aan om het meesterlijke album Days Of Defiance te promoten. Nadat ik de band de laatste jaren met grote regelmaat op Graspop Metal Meeting heb mogen aanschouwen, verheug ik mezelf dan ook enorm om ze van dichtbij in een zaal aan het werk te kunnen zien………. Tot ik van de week het nieuws las dat  zanger Apollo door familie omstandigheden niet aanwezig zou kunnen zijn. Ik baalde daar ontzettend van totdat ik 2 regels verder las dat Firewind, zanger Mats Leven (Therion, Yngwie Malmsteen e.a.) als vervanger had weten te strikken. Deze combinatie zou wel eens verbazingwekkend goed kunnen werken.

Maar voor het zover is zou ik eerst de hardrock band Vanderbuyst voor de derde keer mislopen…. sorry jongens, het lukt me op de een of andere manier niet om tegelijk met deze band in een zaal te staan.

Dus gaan we door met Wolf uit Zweden, hoewel de band al sinds 1995 bestaat was ik er niet mee bekend. Als de band begint is de zaal nog schandalig leeg, iets wat later op de avond ook niet meer veranderd. Het wel aanwezige publiek blijkt voor de enthousiaste Zweden dan ook een zware dobber. De standaard (Anvil-achtige) Heavy Metal wordt met verve en overtuiging gebracht. Het geluid is prima en de nummers als Voodoo, Full Moon Posession, K-141 Kursk en Skull Crusher zitten vol met prachtige (twin)-gitaar solo`s. Zanger Niklas is er goed bij stem en de hoge uithalen worden dan ook moeiteloos neergezet. Een prima optreden van een prima band die er in ieder geval 1 zieltje bij hebben.

Om 21:40 gaan de gordijnen open voor Firewind en deze Griekse band vlamt vanaf het eerste moment als men opent met Arc Of Lies. De aanwezigen voelen meteen dat dit niet gewoon goed is maar geweldig! Om te onderstrepen dat Gus G (Ozzy Osbourne) een super gitarist is, is een understatement, en tegelijk zou je alle andere bandleden te kort doen, Inclusief intrem zanger Mats die perfect bij de band past (afwezige zanger Apollo wordt eigenlijk geen moment gemist).

Vooral songs van de laatste drie albums passeren de revu. Het publiek wordt dan ook getrakteerd op een prachtige setlist. Maar vooral aan Gus is regelmatig te zien dat hij baald van de lage opkomst. Als er dan ook maar een handje vol mensen reageren op de vraag wie bekend is met het nieuwe album Days of Defiance, reageert hij dan ook Cynisch met het antwoordt “I Guess Thats Not Enough”. Gelukkig overheerst deze sfeer geen moment en laat Gus constant erg gedreven zien waar deze jongen voor geboren is Solo`s, Solo`s en nog eens Solo`s allen verpakt in lekkere meezingbare Power Metal Songs. Als de ballad My Loneliness wordt aangekondigd en dan speciaal voor de lange blondine die vooraan het podium geplakt staat. Probeert deze dame de setlist te lezen waarop Mats lacherig antwoordt dat, dat geen setlist is maar een boodschappenlijstje “2 Melk een brood etc.”

Al met al een geweldig optreden van een band die niet krijgt wat wordt verdiend, en niet bezocht wordt door mensen die niet weten wat ze missen.