Voor het eerst sinds jaren doet Fleetwood Mac eindelijk Nederland weer eens aan. Tijdens de “Say you will” tour een paar jaar geleden werden we om onbegrijpelijke redenen overgeslagen. Dat het onbegrijpelijk was blijkt wel uit het feit dat het concert in Ahoy in no-time uitverkocht was.

En niet zonder reden want Fleetwood Mac staat ook in 2009 garant voor een avondje hoogstaande kwaliteit. De bandleden van de meest succesvolle Fleetwood Mac bezetting ooit (minus toetseniste Christine McVie) blijkt nog steeds vol inspiratie en vuur te zitten. Vooral zanger/gitarist Lindsey Buckingham steelt de show met zijn fenomenale gitaarspel en enorme gedrevenheid. Drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie mogen dan wel de enige overgebleven leden zijn van de originele bezetting uit de jaren 60 toen Fleetwood Mac nog een blues band was, maar er is geen enkele twijfel over wie de drijvende kracht is van de huidige band. Dat is Buckingham. En eigenlijk is hij dat al vanaf het moment dat hij samen met Stevie Nicks de band kwam versterken in 1975. Het leidde tot ongekende successen. Met name door het album Rumours uit 1977, wat nog steeds een van de best verkopende albums aller tijden is. Uiteraard neemt Rumours een belangrijke plek in tijdens het concert.

Gesteund door een perfect geluid krijgen we overdonderende uitvoeringen te horen van Monday morning (verrassende opener), The chain, Rhiannon, Second hand news, Tusk, Gold dust woman en Go insane. Kippevel momenten zijn er genoeg in de vorm van, het door Nicks, magistraal gezongen Sara, het loodzware en fantastische I’m so afraid waarin Buckingham alle registers opentrekt op zijn gitaar en de Ahoy in extase brengt en het massaal meegezongen Go your own way waarin de gitaarsolo op het eind van Buckingham wederom weergaloos is.

Het absolute hoogtepunt is echter het akoestische intermezzo met Big love, Landslide en Never going back again. Big love levert Buckingham een staande ovatie op van de 10.000 aanwezigen vanwege zijn onnavolgbare gitaarspel. De man is met recht een grootheid op de gitaar. Het door Nicks gezongen Landslide is al niet minder indrukwekkend. Begeleid door Buckingham bezorgt ze een groot deel van het publiek een brok in de keel. De chemie tussen Buckingham en Nicks is overigens uniek. Ooit waren ze een stel dat ten tijde van Rumours uit elkaar ging. Veel nummers op Rumours gaan ook over het uiteenvallen van die relatie, evenals de scheiding tussen John en Christine McVie. Het leverde niet alleen mooie muziek op. Want ook in Ahoy was duidelijk te zien dat Buckingham en Nicks veel hebben meegemaakt samen. Ze voelen elkaar feilloos aan het respect voor elkaar spat er vanaf. Fascinerend om te zien.

De toegift bestaat o.a. uit een (overbodige) drumsolo en publieksfavoriet Don’t stop. Verrassend genoeg komt de band na Don’t stop nog een keer terug voor een prachtige uitvoering van Silver springs. Een nummer dat het Rumours album nooit gehaald heeft en uiteindelijk als b-kant is gebruikt van de single Go your own way. Het is een passend einde van een geweldig concert dat maar liefst 2 uur en 40 minuten geduurd heeft! Hoe vaak maak je dat nog mee?