Focus - Golden OldiesDe in het begin van de zeventiger jaren opgerichte band Focus bestaat nog steeds en is vooral in Nederland nooit helemaal uit zicht geraakt. Bekende bandleden van destijds, bassist Bert Ruiter en gitarist Jan Akkerman zijn allang andere paden ingeslagen. In de huidige bezetting: Thijs van Leer als zanger, fluitist en toetsenist, Pierre van der Linden op drums, Bobby Jacobs op bas en Menno Gootjes als gitarist is er nu een elfde album gemaakt: ‘Golden Oldies’ met re-recordings van een aantal klassieke Focus-nummers. “Tricky” zegt Thijs van Leer. “Zowel de fans van het eerste uur als de 2014 Focus-bandleden hadden hun twijfels bij deze plaat omdat we niet wisten of de nummers zouden kunnen tippen aan de originele versies. Uiteindelijk blijkt de ‘final mix’ geweldig goed te klinken en we zijn allemaal hartstikke trots op deze release.”

De band mag inderdaad trots zijn op deze release, met name vanwege de ijzersterke, klassieke nummers. Songs die iedereen kent omdat ze een bepaalde hook, of melodielijn hebben die je meteen mee neuriet. Zij hebben een greep gedaan uit hun repertoire van de vorige tien albums en daaruit zijn nummers gekomen als Hocus Pocus, met het wereldberoemde jodelstuk, Sylvia en House of the King. Op het eerste deel van de cd staan de bekendste nummers, later volgen de wat recentere werken als Neurotica en Brother. Persoonlijk houd ik het meest van de langzamere, verhalende balladachtige stukken zoals Focus 3 & 2. Dit soort filmische stukken spreekt me het meest aan.

Foto Rens Plascheck

Foto Rens Plascheck

Deze musici zijn waanzinnig getalenteerd. Ze zijn ontzettend virtuoos en vooral gitarist Menno Gootjes weet wel weg met snelle notenvretende solo’s. Van Leer gaat af en toe los in vocale jazzlijntjes en tierelantijntjes. Hoe goed ook bij stem, dat hoeft voor mij dan weer niet. Ik vind het geen toevoeging. Als hij zijn Hammond of dwarsfluit laat spreken, is er voor de luisteraar al meer dan genoeg te genieten. Bobby Jacobs op bas is een stabiele jazzy basis en Pierre van der Linden is gewoon een buitencategorie. Die man kan alles met twee stokjes en een paar trommels.

De cd is een must have voor de oudere fans en vormt een prachtige uitgebreide kennismaking met deze progrock klassiekers voor jongere luisteraars. Het smaakt wel naar meer. Hopelijk laat Focus ons niet te lang wachten op nieuw materiaal.