Over ruim een maand staat Francis Rossi in een al maanden van tevoren uitverkochte Heineken Music Hall als frontman van Status Quo. Als soloartiest blijkt hij beduidend minder aanzien te hebben want de oude zaal van De Melkweg is bij lange na niet uitverkocht.

De thuisblijvers zullen echter ongelijk krijgen deze avond want Rossi en co schotelen ons een verrassend energiek en gedreven optreden voor. Gesteund door o.a. zoon Nick op gitaar (dochter Bernadette verzorgde het voorprogramma met haar band The North) en Freddie Edwards (zoon van Quo-bassist John Edwards) eveneens op gitaar, krijgen we een prima mix te horen van nummers van Rossi’s soloalbum One step at a time, dat eerder dit jaar is verschenen en een flink aantal Quonummers die zelden of nooit door Quo live zijn gespeeld. Wat te denken van songs als Claudie, Can’t give you more en You’ll come round die zeker niet zouden misstaan in de al jaren zo voorspelbare liveshow van Status Quo. Opvallend dus dat Rossi deze songs heeft bewaard voor zijn solo optredens. Tevens klinken de nummers van One step at a time een stuk overtuigender dan op het album zelf.

Een ander opvallend feit is dat Rossi een zeer gedreven indruk maakt en zijn hele ziel en zaligheid in het optreden legt terwijl hij bij Quo al jaren op de automatische piloot speelt. Ook zijn praatjes tussendoor zijn van ouderwets niveau. Het plezier straalt er vanaf en slaat over op het publiek waardoor ook de minder aansprekende Quonummers als Tongue tied, My little heartbreaker en Marguerita time enthousiast worden ontvangen. En als in de toegift de Quoklassieker Don’t waste my time wordt ingezet is het feest compleet. Een onverwacht leuke avond!

Foto: Hans v.d. Brink