Afgelopen zomer was er goed nieuws binnen de gelederen van Gare du Nord: zangeres Dorona Alberti is eind juli bevallen van een zoon. Haar zwangerschap betekende een pauze in de live optredens van de band, maar deze periode is door Ferdi Lancee en Barend Fransen nuttig gebruikt om materiaal voor een nieuw album te schrijven. Resultaat hiervan is het nieuwe album “Lillywhite Soul”, waarvan de nummers een persoonlijker tintje hebben dan wat we tot nog toe van de band gewend zijn: grote bron van inspiratie is het nieuwe leven in Dorona’s buik geweest. Dit album wordt nu aan de man gebracht in een 50-city live tour die in oktober van dit jaar gestart is, en welke door zal gaan tot mei 2012. Het eerste deel zal uit club-shows op pop-podia bestaan, het tweede deel uit voorstellingen in schouwburgen en theaters. Ik ben vanavond getuige van een show uit het eerste deel van de tour in de Effenaar te Eindhoven.

[singlepic id=14277 w=320 h=240 float=left]Zoals ik al vaker bij de band meegemaakt heb: er is geen support act. De tijd tussen het open gaan van de deuren en aanvang van het optreden duurt een half uurtje langer dan de gebruikelijke drie kwartier. Opvallend is de sfeer als ik halverwege deze aanloopperiode naar het concert binnen kom: geen gedrang bij het podium om vooral vooraan te staan, maar een relaxte zaal bezoekers die een praatje maken, ondersteund door een DJ welke op gepast volume een lekkere sfeervolle mix van plaatjes aan elkaar draait. Ik wil niet zeggen dat de Effenaar ineens een grote rokerige jazz-club is geworden, maar er is wel een neiging.

Als er zoals gewoonlijk stipt op tijd begonnen wordt met de intro, verstommen de gesprekken in de zaal meteen en richt iedereen zich naar het podium. Men schuift allemaal een beetje verder naar voren om alles nog wat beter te kunnen zien, maar van gedrang is geen sprake. De Effenaar is dan ook bij lange na niet uitverkocht en het aantal van net geen 600 verkochte kaarten in de voorverkoop valt mij toch wel een beetje tegen. Maar al snel blijkt dat het publiek puur uit liefhebbers van de band en de muziek bestaat: nergens gaat een mobieltje af, staan mensen ongeïnteresseerd met de rug naar het podium een gesprek te voeren. Dit zorgt voor een betere sfeer in de zaal dan ik af en toe bij populaire bands meemaak: soms lijkt het of per facebook op de smartphone te kunnen melden aanwezig te belangrijker is dan iets van het optreden mee te krijgen…

[singlepic id=14262 w=320 h=240 float=right]De band brengt een evenwichtige setlist: naast een aantal nummers waar ze live gewoon niet omheen kunnen is ook het laatste album “Lillywhite Soul” goed vertegenwoordigd: Fantasize the love, Love will find a way, More than madly, Gucci girl, 30 something en Language of the blues komen voorbij. Het valt op dat deze nummers een nieuwe sound hebben: hoewel de Gare du Nord sound duidelijk aanwezig is, klinken de nummers wat frisser en sneller. Kortom: het is de eerste keer dat ik de nieuwe nummers live hoor, en ze liggen gewoon verdomd lekker in het gehoor. Uiteraard geldt dit ook voor nummers als Marvin & Miles, Back Jack en natuurlijk de toegift Boogie, waarin er nog eenmaal vol gas gegeven wordt, tot groot vermaak van het publiek.

Wat wel opvalt is de afwezigheid van Barend en Ferdi: de band bestaat vanavond naast zangeres Dorona en de vaste muzikanten Arthur Antoine, Oscar Stone en Frank deAngelis uit gitarist Aron Raams en saxofonist Paul Elsink. Ook deze bezetting is op geen enkel onvolkomenheid te betrappen: als vanouds klinkt alles enorm strak en vanzelfsprekend, en zoals iedere keer weet Dorona te imponeren met haar geweldige live stem.

Het is niet de eerste keer dat ik Gare du Nord live gezien heb. Maar zeker de nieuwe sound van de nummers van het laatste album hebben er voor gezorgd dat dit concert niet een herhaling van de vorige keren is geweest, maar een concert met extra meerwaarde door het nieuwe album.

Setlist: 1 Intro – 2 Love will find a way – 3 Marvin & Miles – 4 30 something – 5 Gucci Girl – 6 I want love – 7 Almost there – 8 Dish of the day – 9 Matter of time (unplugged) – 10 Summertime – 11 Something like that – 12 Fantasize the love – 13 Berlin beat – 14 Language of the blues – 15 More than madly – 16 Back Jack – 17 Something in my mouth – 18 Beautiful day – 19 Boogie (encore)

[nggallery id=1185]