“Hunters Go Hungry, het rijkste GEM-album, doet uitkijken naar optredens. ” Dat schreef de Volkskrant over het nieuwste album van de band die in 2003 werd opgericht in Utrecht. Frontman Maurits Westerik is na al die jaren de kern van de band gebleven. Vele wisselingen en bijna 10 jaar later begint hij aan een nieuwe stap met meer afwisselende nummers.

Het voorprogramma begint vanavond iets later, omdat de zaal op deze zondagavond erg rustig volstroomt. Het is 1 april, maar toch is het geen geintje: GEM speelt in Tivoli de Helling. Om de zaal alvast wat op te warmen, is Bart Constant aanwezig. Bart Constant is het alter ego van de in Berlijn wonende Rutger Hoedemaekers. Hij was voorheen actief onder de naam About en is in die hoedanigheid nauw betrokken geweest bij platen en optredens van Voicst. Een toetsenist, een drummer en Rutger zelf verschijnen op het podium, waarna gelijk hun eerste nummer wordt ingezet. Melodieën en ritmes wisselen elkaar af, elektronische geluiden worden gecombineerd met piano/keyboard en drums. Het is dansbaar, het publiek beweegt hier en daar. Maar voor het vooral volwassen publiek is dit het misschien net niet. Wat mij stoort, is dat de bandleden niet worden voorgesteld en er verder ook nauwelijks iets gezegd wordt. Enkel een afkondiging aan het eind; wij waren… dank jullie wel. Ik zoek altijd naar de interactie met publiek, die op dit moment niet aanwezig was.

Na een redelijk snelle wisseling op het podium, begint dan eindelijk GEM. Voor mij bekend van de (reclame)hit “Good To Know You”, die in 2005 uitkwam. De band begint gelijk met het 1e nummer van hun nieuwste cd. Het publiek kent “Moving On” en reageert enthousiast. De afwisseling die de band wilde bereiken, is duidelijk te horen in de nummers. Naast Maurits (zang/gitaar) is de band geheel vernieuwd. De nieuwe band bestaat uit gitarist Arjan Kamphuis (Bobby Kingsize), bassist Daniel Rose (C-Mon & Kypski), drummer Bram Hakkens (Kyteman, Illicit), gitarist Michiel Bel (Illicit, Mdungu) en toetsenist Arjen de Bok (Wooden Saints). Gezien hun achtergrond is te verwachten dat dit kwalitatief goede muzikanten zijn. Al snel wordt duidelijk dat is ook zeker zo is. Op een nummer na, wordt de hele nieuwe cd ten gehore gebracht. Dit wordt afgewisseld met ouder werk, zoals “The Subterranean Parade” van het album Escapades. De toegift begint met een sfeervol akoestisch solonummer van Maurits en eindigt met het swingende “The Blitz”.

Al met al een geslaagde avond, waarbij er door het publiek vooraan aardig bewogen werd! Er zullen allicht veel bekenden zijn geweest in “hometown” Utrecht, frontman Maurits straalde van oor tot oor en voelde zich helemaal thuis. Ook bij het publiek was het enthousiasme zichtbaar en genoot iedereen volop. De voorjaarstour werd bij deze afgesloten, komende optredens staan nog niet op hun site. Maar de kans bestaat dat deze band zich binnen korte tijd weer gaat laten zien op festivals. Daar hebben ze hard voor gewerkt en het is ze gegund.