De TU/e viert feest, en als onderdeel hiervan zijn vandaag en morgen twee gratis toegankelijke concerten op het marktplein in Eindhoven georganiseerd. Vanavond zal Gerard van Maasakkers op de planken staan.

[singlepic id=10091 w=320 h=240 float=left]Bij aanvang van het concert heeft zich al een grote schare fans op het marktplein verzameld. Echter wordt het geduld nog even op de proef gesteld: het eerste uur is gereserveerd voor Orkest Zuid, welke eerst een varieteit aan klassieke stukken zal laten horen, om vervolgens later op de avond naast de Vaste Mannen voor de muzikale ondersteuning van Gerard te zorgen. Speciaal hiervoor heeft arrangeur Jasper Staps een aantal arrangementen geschreven, waardoor een aantal nummers in een totaal ander muzikaal licht gezet gaan worden. Fris voor de oude fans, en een aangename kennismaking voor bezoekers, die nog niet zo bekend zijn met de muziek van deze Brabander.

Het verschil met vorige optredens van Gerard is inderdaad dat hij muzikaal veel steviger ondersteund wordt: het is indrukwekkend om te horen hoe muziek, normalerwijze vertolkt door een bezetting met een minimale hoeveelheid instrumenten, door toevoeging van een orkest naar een totaal ander nivo getild kan worden. Erg fraai om te horen is, dat de nummers zelf onaangetast blijven, en dat het orkest op een subtiele manier een indrukwekkende bijdrage levert, zonder daarbij zelf ooit echt op de voorgrond te komen.

[singlepic id=10093 w=320 h=240 float=right]Tot zover de muzikale omlijsting. En Gerard zelf? Ach, het klinkt een beetje eentonig, maar het is Gerard zoals ik hem al vaker gezien en gesproken heb: helemaal zichzelf, als een echte entertainer op het podium, niet doordrenkt van kapsones maar heel nuchter in de wetenschap dat het de mensen zijn die voor hem staan, waaraan hij zijn populariteit te danken heeft. Groot is dan ook de bijval als het laatste nummer uitsterft, en een beetje teleurstelling is er onder de aanwezigen te merken als er vanavond geen plek is voor een toegift. Maar ach, teleurstelling heb ik al vaker bemerkt, ook na de toegift. Het einde van een goed optreden is gewoon altijd jammer…

[nggallery id=825]