Je kent ze wel die Funniest Home Videos waarbij geitjes de hoofdrol spelen. Geitjes die een stuk tekst vervangen in een mooi liedje, geitjes die door een raam stormen en geitjes die met hun hoofd tegen de muur bonken. Wist je dat dat laatste fenomeen een inspiratie was voor een album? De band Glassing uit Austin, Texas heeft hun tweede album Spotted Horse geschreven op de boerderij van een vriend waarbij dat dagelijks gebeurde. Het is dus niet gek dat het thema dieren hier besproken wordt, gezien de albumnaam en de naam van het platenlabel Brutal Panda Records, waarop de plaat gereleased wordt op 17 mei. Helaas doet de geit niet mee op de plaat. Of toch wel?

Glassing is een term voor iemand aanvallen met gebroken glaswerk, en dat past uitzonderlijk goed bij de muziek van dit drietal. Het is een chaotisch mozaïek van doffe roze en grijze glasscherven, die door een wervelwind worden meegenomen over zee. Als de wind gaat liggen vallen de scherven in zee en zakken ze langzaam naar de bodem terwijl ze het zonlicht weerkaatsen en schitteringen maken aan het wateroppervlak.

Chaos en superchille ambientsukken wisselen zich af waardoor je na iedere luisterbeurt steeds meer van de sfeer gaat begrijpen die de band probeert neer te zetten. Gierende feedback, dromerig gitaarwerk en geweldige gitaar melodieën zorgen ervoor dat Spotted Horse geweldig gelaagd is.

Na het eerste nummer When You Stare raak je in de war door het enorme freaky maar awesome, ja ik noem het maar orgelstuk. Het doet denken aan dat stukje in een horrorfilm waar er schijnbaar een enorm smerig ritueel heeft plaatsgevonden, waarna iedereen in zijn beste zondagskleding de kerk weer uitloopt alsof er niets gebeurd is.

A Good Death is een geweldig postrock/dreampop nummer. Alles is er, tremolo picking, etherische zang, aanzwellende feedbackgolven, postmetal en aan het einde een jazzdrumsample? Buddy Rich? Echt wat een magistraal nummer.

Conclusie: Van mij mogen er meer bands op de boerderij van die vriend albums gaan schrijven, want Spotted Horse is een geweldig doolhof waar je uiteindelijk wel uit komt, maar zo enorm veel moois gehoord en gezien hebt dat je er weer opnieuw in gaat. Glassing is geniaal.

Op een schaal van 1 tot 10:

9,5