Via het label Century Media kwam ik in aanraking met de muziek van de band God Forbid. Op dit moment touren ze met de bands Ill Nino en Exilia door Europa en zo ook in Nederland. Dit is dus een mooie gelegenheid om de heren het hemd van het lijf te vragen over hoogte- en dieptepunten, het nieuwe album, de tour, enz. Het interview vond plaats in de Effenaar (Eindhoven) met de bandleden Dalles (Gitarist) en Doc (Gitarist).

God Forbid bestaat al sinds 1996. Wat is tot nu toe jullie hoogtepunt?
Doc: Het mooiste wat ons tot nu toe is overkomen is dat we in 2004 mochten spelen op het festival Ozzfest met een aantal van onze idolen zoals Slayer, Black Sabbath, Judas Priest, enz.

Zijn jullie ook door deze bands beïnvloed?
Doc: Jazeker, maar ook door bands als In Flames, Opeth, Nevermore, Arch Enemy, Sugar en nog veel meer.
Dalles: Maar ook The Beatles hebben ons beïnvloed bij het maken van muziek. Eigenlijk is “beïnvloeden” het verkeerde woord. We vinden heel veel bands goed, maar de muziek die wij schrijven bevindt zich wat dat betreft in een grijs gebied. Dit is ook bij ieder album weer anders. Bij het nieuwe album zijn we vooral geïnspireerd door black metal terwijl dit bij de vorige albums niet zo was. The Beatles hebben hierbij weer invloed gehad op de teksten. Ik vind het vooral mooi dat er in ieder lied van The Beatles een verhaal zit. Daarnaast zongen en spelen zij altijd als één geheel.
Doc: En dat proberen wij ook steeds meer na te streven. Er is binnen de band niet één persoon die alles doet. Ieder bandlid van God Forbid maakt deel uit van het geheel.

Dus als één van jullie stopt met de band dan bestaat God Forbid niet meer?
Doc: Waarschijnlijk niet. Het ligt eraan wie er stopt en om welke reden.
Dalles: Weet jij iets dat wij niet weten?
Doc: We hebben met elkaar afgesproken dat we niemand uit de band kunnen zetten.
Dalles: Als er iemand uit vrije wil de band verlaat dan zouden we wel doorgaan, maar dan zouden we eerst alles evalueren en kijken welke kant we op willen.

Wat is tot nu toe jullie dieptepunt?
Doc: Het dieptepunt van onze carrière kwam in 2002/2003 na de eerste tour voor het grote publiek. We hadden allemaal de fantasie dat we een grote metal band zouden worden door de tour, maar achteraf waren we nog steeds dezelfde personen en hadden we niets verdiend. We werden echt met onze neus op de feiten gedrukt.
Dalles: Ik had zelfs geen geld meer voor een leren broek! We waren ook vooral teleurgesteld in onze eigen muziek en gingen daardoor echt muziek schrijven in plaats van te proberen indruk te maken op andere mensen. We besloten een muziekstijl te kiezen en daarvoor te gaan. Dit leverde nogal wat discussies op en we waren bijna uit elkaar gegaan. Maar uiteindelijk zijn we er wel beter uitgekomen.

Kunnen jullie iets meer vertellen over het nieuwe album, Earthsblood, dat binnenkort te koop is?
Dalles: Het is geweldig! Als je het album koopt dat krijg je er een leren broek gratis bij (ze lachen allebei hard).
Doc: Dit album bevat veel meer metal dan de vorige albums en toch is het melodieuzer. Door een aantal websites wordt het album “het album van dit decennium” genoemd. Het is ook ons beste album.

Wat onderscheidt jullie van andere bands in jullie genre?
Doc: Onze muziek bevat meer soul en laat zich meer leiden door gevoelens.
Dalles: We verwerken heel veel emoties in onze muziek. Het gaat vaak over dagelijkse dingen zoals het slechte eten van je moeder of stinkvoeten. Nee grapje. We schrijven geen teksten over ouders die uit elkaar gaan. Dat soort problemen moeten mensen zelf maar oplossen. Het gaat bij ons vooral om sociale en ethische kwesties, nooit persoonlijke dingen.

Denk je dat de mensen die naar jullie muziek luisteren dit ook begrijpen?
Dalles: Ik denk dat onze echte fans precies weten wat we bedoelen en zij kunnen zich helemaal inleven in onze teksten en in onze muziek. Anders zouden ze ook geen fan zijn van God Forbid.

Wat is het leukste aan touren?
Doc: Het leukste van touren is het reizen naar allerlei landen en daar weer verschillende culturen ontdekken. Het zijn allemaal kleine dingen zoals andere gebouwen, andere relaties, andere taal, enz. De taal is nog vaak een barrière. Als we in de verenigde staten zijn dan vermaken we ons overal door met fans te praten of door naar de kroeg te gaan. Maar in landen waar ze geen Engels spreken moeten we gebarentaal gebruiken waardoor je niet echt een gezellig gesprek kunt hebben met iemand.
Dalles: Gelukkig spreken de meeste mensen in Europa wel Engels. Het is ook leuk dat mensen daar moeite voor doen. In de Verenigde Staten spreken de mensen alleen een andere taal als ze er geld mee kunnen verdienen. Het voordeel van het touren is ook dat je weg bent van alle problemen thuis.

En wat is er niet leuk aan het touren?
Doc: Ik mis mijn vriendin en familie tijdens het touren. Dalles heeft een vrouw en kind die hij moet missen tijdens de tour. Daarnaast is het geestelijk en fysiek ook heel zwaar. We slapen weinig, reizen veel en eten vaak ongezond. Gelukkig krijgen we in Europa niet alleen fast food maar ook groente en fruit (hij wijst naar de grote fruitschaal op tafel). We proberen wel fit te blijven door regelmatig te sporten.
Dalles: Het touren heeft financieel gezien ook zo zijn nadelen. Het is iedere maand maar weer afwachten of we geld overhouden of bij moeten leggen. Ik heb nu een vrouw en een kind waar ik voor moet zorgen, dat was 10 jaar geleden wel anders.

Hoe is jullie relatie met Ill Nino?
Doc: We zijn al heel lang goede vrienden. Zij komen ook uit New Jersey en zijn ongeveer tegelijk met ons begonnen met de band. We verschillen wel in muzieksmaak maar hebben toch genoeg gemeen om samen te kunnen touren.
Dallas: We “wonen” ook samen in de tourbus en doen heel veel dingen samen. Zij helpen ons bekend te worden in Europa omdat zij hier al veel populairder zijn. Daarom zijn we ook een support act en niet de hoofdact. Daar zijn we nog niet klaar voor.
Doc: Misschien na een aantal grote festivals waar we komende maanden gaan spelen…

Misschien dat mensen nu ook meer open staan voor jullie muziek dan een aantal jaren geleden?
Doc: Nee, dat denk ik niet. Er zijn genoeg bands binnen hetzelfde genre die wel doorgebroken zijn. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de marketing om een band heen en hoe de media het oppakt.

Wat zijn jullie grootste muzikale helden? Noem één band/zanger.
Dallas: R. Kelly. Nee grapje, doe mij maar The Beatles.
Doc: Metallica

Jullie zijn nu gitarist in een succesvolle metalband, maar is dit ook wat je vroeger wilde worden/bereiken?
Doc: Ik wist nooit wat ik wou worden en bereiken totdat ik in aanraking kwam met muziek en we God Forbid oprichtten. We waren helemaal geobsedeerd door de band en investeerden alles in de band. Niemand van ons had ooit verwacht dat het zo goed zou gaan met de band.
Dalles: Er zijn ook veel andere mensen die tijd en geld geïnvesteerd hebben in onze band. We zijn ze daar ook heel dankbaar voor. Ik heb er altijd al van gedroomd om zo goed gitaar te kunnen spelen en beroemd te worden als Slash.

Wat kunnen we deze avond van jullie optreden verwachten?
Dalles: We laten het publiek breakdansen. (Byron, de zanger van God Forbid, komt de kleedkamer binnenlopen.) Eigenlijk moeten we deze vraag aan onze zanger Byron stellen. Byron, wat ga je vanavond doen met het publiek?
Byron: Het wordt chaotisch vanavond. Maar ik moet eerst nog even met onze advocaten overleggen wat er mogelijk is.
Doc: We beginnen net met deze tour dus we moeten er nog even inkomen. Hiervóór hebben we acht maanden niet opgetreden. Het publiek in Nederland moet je voor je winnen, ze gaan niet zomaar los. Maar als dit wel gebeurt dan is het ook geweldig.
Dalles: Wij worden gevoed door het enthousiasme van het publiek.

Na nog vele grapjes en gelach bedank ik Dallas en Doc voor het interview.