Het achthonderdvierentachtigste project Golden Ashes van Mories (Maurice de Jong) is opvallend toegankelijk voor zijn doen. Zijn meest bekende project Gnaw Their Tongues is op zijn zachtst gezegd een bak herrie waarbij ik zelfs even achter mijn oren krab met de gedachte of het psychisch wel goed gaat met de beste man. Maar goed, muziek is de beste psycholoog en dus gaan we vooral even na of In The Lugubrious Silence Of Eternal Night, zijn tweede full length album, een bijzondere toevoeging kan zijn aan de bizarre wereld van Mories. De plaat komt op 1 mei uit via het Engelse Oaken Palace records.

 

Golden Ashes is een atmosferich black metal project met vooral veel, heel veel lagen synthesizers. De plaat doet denken aan oude folky black metal waarbij de natuur hoog geprezen werd. Het is net aan geen dungeon synth maar het heeft zeker wel raakvlakken met dat mysterieuze genre.

Het is episch, ontzettend apart en heel meeslepend. En wat mij vooralbekoort is dat het artwork precies bij de muziek past. Niet omdat de wolken goud zijn in het plaatje, maar omdat de muziek me doet denken aan oude goden die met lichtsnelheid door een dicht wolkenpakket vliegen.

Conclusie: In The Lugubrious Silence Of Eternal Night klinkt alsof je uit de hemel valt en je beneden de hel ziet. Erg origineel en zeker de moeite waard om te checken als je Gnaw Their Tongues iets te extreem vindt. Het maakt de inktzwarte creatieve wereld van Mories iets lichter. Een klein beetje maar.

Op een schaal van 1 tot 10:

8