Vorig jaar heb ik op een festival voor het eerst live kennis gemaakt met Gotcha Allstars, en de indruk die van de band is blijven hangen is die van een enorm straks spelende funkband die met gepaste arrogantie een optreden neerzetten waar het onmogelijk bij was om stil te blijven staan en passief toe te kijken. Met deze indruk nog steeds in m’n achterhoofd bezoek in vanavond het (eerder uitgestelde) optreden in de grote zaal van de Effenaar.

[singlepic id=10643 w=320 h=240 float=left]Negentien jaar geleden voor het eerst, staan ze in 2011 voor de zevende keer op het podium in de Effenaar. De gesloten gordijnen aan de achterkant verraden een niet uitverkochte zaal, maar gelukkig stroomt het overgebleven gedeelte van de zaal toch lekker vol. Driekwart uitverkocht zullen we maar zeggen…

Naar aanloop van het optreden draait de DJ een lekkere mix van funk, en vanavond is een van de weinige keren dat ik meemaak dat een optreden later begint dan aangegeven: het publiek mag een half uurtje langer wachten en de spanning wordt nog wat meer opgebouwd. Met veel enthousiasme wordt dan ook gereageerd als de muziek langzaam verdwijnt en plaats maakt voor de intro van Gotcha Allstars. Een voor een betreden de bandleden het podium. Ze worden met veel gejuich ontvangen, en beginnen te spelen. Gevolg is een lang getrokken versie van d’chase, welke vanuit de ritmesectie steeds verder opgebouwd wordt met bas, gitaar en blazer: de toon is gezet!

[singlepic id=10640 w=320 h=240 float=right]Hoewel de eerste impressie van een optreden maar een keer mogelijk is, maken de heren en dame vanavond wel weer waar wat mij van de vorige keer is bijgebleven: deze uit bovengemiddeld veel muzikanten bestaande band speelt als één geheel met een strakheid die ongekend is. Naast muzikale perfectie wordt het publiek bovendien nog gepresenteerd op een behoorlijk showelement en een flinke dosis gepaste arrogantie. Arrogantie, die gelukkig geen zwakheden van de band moet verhullen, maar arrogantie, die de muzikale live kwaliteit alleen maar onderstreept. En dat in een 2 uur durende show, waarvan het laatste gedeelte natuurlijk uit de verplichte toegift bestaat.

Setlist: D’chase – Mathilda – Give it here – Bonesong – Funk in yo ass – Naked – Holy Bukowski – Save the day – Where you bin so long – Kingdom come – Fonky farm – Cosmic slop – Christal clear – Da ten – Words and music – Higher heaven – Words

[nggallery id=868]