Op tien en elf november 2012 vind er voor de eerste keer in Zuidlaren de Gothic & Fantasy Fair plaats. In het noorden zijn ze blij met hun eigen Fair aangezien de meeste van zulke fairs meer in het midden of zuiden des lands te vinden zijn. Rockportaal is op zaterdag aanwezig om verslag te maken. Nemesea, Beyond Violet en Kowai zorgen voor de muzikale noot terwijl er in de LARP hal volop missies en battles worden uitgevochten. Wie van zwaard vechten houd is ook op de juiste plek want ook hiervan zijn een aantal wokshops die gevolgd kunnen worden.

Bij aankomst is het nog erg rustig bij de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Omstreeks 13u gaan de deuren open en wordt je gelijk meegenomen in een fantasy wereld. Volop kraampjes zijn er te vinden met voor elk wat wils. Ook aan de aankleding is gedacht. Alle hallen zijn helemaal in stijl aangekleed wat het toch een warme sfeer geeft.

[singlepic id=20370 w=320 h=240 float=left]Even een rondje lopen om te kijken wat er allemaal te vinden is en al snel begint Kowai met hun soundcheck.  Een snelle soundcheck voor muzikale begrippen, hij duurt hooguit een kwartier. Even daarna begint de band met hun set. Dat deze band invloeden heeft van bands als Epica en Within Temptation is duidelijk. Epica’s Sensorium wordt strak ten gehore gebracht en doet me echt verbazen hoe zuiver dit nummer neer gezet wordt. Zangeres Laura heeft een breed en variabel bereik aan stem. Van zeer hoge noten tot lagere noten kan zij makkelijk aan en lijkt ze zo maar even uit haar mouw te schudden. Muzikaal zit de set goed in elkaar. Dat er weinig toeschouwers zijn lijkt de band niet te deren. Ze hebben plezier in het spelen en zoeken met regelmaat contact met elkaar op het podium. Het verbaast mij dan ook dat deze band nog niet groter is geworden dan wat ze nu zijn.

[singlepic id=20353 w=320 h=240 float=right]Later deze middag speelt Beyond Violet hun set. Ook hier weer een uitermate korte soundcheck. Voor je erg in hebt staat de band zijn set te spelen. Dat deze band niet van al te rustige nummers houd is duidelijk. Rock, metal en met vlagen zelfs industrial invloeden zijn rijkelijk aanwezig.  Deze band heb ik nooit eerder gezien en kan dus niet vergelijken met eerdere sets van hen. Het valt op dat er ergens iets ontbreekt. Ik kan er helaas niet mijn vinger op leggen  wat het is. Is het ook hier het ontbreken van een grote groep publiek wat parten speelt?  Het zou zomaar kunnen. Er wordt erg weinig contact met elkaar gezocht wat het een beetje kil over doet komen. Jammer, ik denk dat er op stage performance meer in deze band zit dan wat er uitgekomen is op deze Fantasy Fair. Muzikaal valt er weinig van te zeggen dan dat de set strak gespeeld wordt. Vooral gitarist John lijkt helemaal in zijn element te zijn op het podium en springt en danst er op los en gaat helemaal op in zijn gitaarspel. Heerlijk om naar te kijken. Deze set vliegt veel te snel voor bij en staat de volgende band al klaar om on stage te komen.

[singlepic id=20345 w=320 h=240 float=left]Na een ombouwpauze en soundcheck is het tijd voor Nemesea. Zij zijn de laatste band die vandaag speelt. Van deze band heb ik al vaker goede verhalen gehoord en ben dan ook erg blij dat ik hen eindelijk live kan zien. Van alle verhalen die ik tot nu toe heb gehoord heb ik wel hoge verwachtingen van deze band en hoop dan ook dat zij deze waar zullen maken.
Vanaf het eerste nummer wat gespeeld wordt zit er gelijk vaart in de set. Manda is goed bij stem en blaast het weinige publiek wat er is omver met haar betoverende stem. Zowel ouder als nieuwer werk is goed vertegenwoordigd in de set. Nemesea lijkt geen last te hebben van het handjevol publiek wat er staat en maken gewoon hun eigen feestje. Dat er die hard fans aanwezig zijn dan spreekt voor zich. Zij weten precies op welk nummer er mee gezongen dient te worden. Heerlijk! Ook Manda blijkt een goed geheugen te hebben en kent haar fans bij naam, bonus punten voor deze band. Tijd lijkt altijd sneller voorbij te tikken als je plezier hebt. Nu ook weer. De set van een uur is zo voorbij. Na het optreden neemt de band ruim de tijd om handjes te schudden en bij te praten met hun fans.

Rond de klok van 21u30 wordt ons vriendelijk gevraagd om naar de uitgang te gaan en is het tijd om huiswaarts te keren. De organisatie van Gothic en Fantasy Fair kan zich gaan voor bereiden op nog een dagje muziek, LARP, kraampjes,….
Dit was een leuke eerste kennismaking met het twee daagse gebeuren. Hopelijk trekt deze Fair volgend jaar mee bezoekers want dat verdiend het.

[nggallery id=1727]

[nggallery id=1728]

[nggallery id=1729]

[nggallery id=1730]