Na een aantal edities van het “Dynamo Underground Festival”, is de naam met de laatste editie van het festival veranderd in “Darkness over Lightcity”. Tevens is de met het vorige festival ingezette trend om het festival in de kelder van Dynamo te houden, i.p.v. de grote concertzaal, voortgezet. Resultaat is een kleinschalig, intiem festival met een grote “underground” uitstraling.

Tegen de tijd dat Schwarzblut het podium ging betreden, was het al lekker volgelopen in de kelder. In grote getale stond iedereen voor het podium, waarbij de opmerking geplaatst moet worden dat “podium” een groot woord is, het is een kleine verhoging waar de band op staat. Resultaat is, dat de grens tussen band en publiek vervaagt, en persoonlijk vind ik dat dit de sfeer absoluut ten goede komt.

Schwarzblut omschrijft hun eigen muziek als “Deutsche lyrik und dunkler Tanzmusik”. Een afwisselend samenspel van zang tussen Zeon en Angèlika, begeleid door live gespeelde drums en bas en aangevuld door electronische samples zorgen voor een support act waar ’t al moeilijk bij was om stil te blijven staan: de zaal werd goed opgewarmd voor Gothminister.

Na ’t optreden is ondergetekende even backstage te gaan om kennis te maken met de mensen van deze voor hem nog nooit eerder gehoorde band, en natuurlijk zijn er een paar spontane foto’s uitgekomen, welke te zien zijn tussen de live-foto’s.

Uit Noorwegen is de band Gothminister afkomstig. Waar bij Schwarzblut het accent op dansbaarheid ligt, neigt Gothminister meer naar heavy metal: 2 gitaristen, aangevuld met live drums en samples leveren een aanzienlijk “headbang-gehalte” op.
Voor mij was ’t niet de eerste live ontmoeting met de heren, en omdat ik weet dat ze een nogal bombastische act neerzetten, had ik m’n twijfels of e.e.a. op ’t kleine podium wel volledig tot z’n recht zou komen. Die twijfels waren echter al voor ’t einde van ’t eerste nummer voorbij: een mix van een “wall of sound”, visueel ondersteund door het geknipper van diverse stroboscopen en projecties op een groot scherm, en continue interactie tussen band en publiek maakten weer eens duidelijk waar Gothminister voor staat: een vette live show, een beleving om mee te maken!

[nggallery id=262]

[nggallery id=263]

[nggallery id=264]