En toen kwam die grote hit. Gotye is al een tijdje bezig met muziek maken, maar het succes bleef nog even uit. Hier kwam het afgelopen jaar een einde aan doordat de groep rond zanger Wally de Backer ineens de titel Song van het Jaar van 3voor12 in ontvangst mocht nemen. Nederland omarmde Gotye en kocht massaal het album “Making Mirrors”. Het succes van Gotye in Nederland is dan ook razendsnel gegaan, maar tot optredens kwam het helaas nog niet. Gelukkig komt daar nu verandering in. Na optredens in het “thuisland” België is nu Nederland aan de beurt. De Effenaar mag zich dan ook opmaken voor een schitterende avond!

Uitverkocht! De show is al maanden uitverkocht. Dit belooft dan ook een drukke volle zaal en mogelijk veel geroezemoes. Als het voorprogramma aanvangt wordt het ineens toch iets stiller. Men is onder de indruk van de jonge zangeres Gabrielle Aplin die links het podium opkomt, het publiek begroet met een zacht “Hi!” en dan begint. De singer/songwriter heeft een loepzuiver stemgeluid en mag vanavond het bal openen. Hoewel ze misschien wat klein oogt is ze tot grootse dingen in staat. Na een nummer op gitaar neemt ze plaats achter haar piano om een schitterende uitvoering neer te zetten van “Video Games”, wat we natuurlijk kennen van Lana Del Rey. Het is helaas niet haar avond. Tijdens een opvolgend nummer horen we haar met regelmaat kuchen en niet veel later geeft ze aan dat ze ziek is. Toch gaat ze nog even door, maar na een twintig minuten lijkt ze alsnog op te geven. In deze korte tijd heeft ze wel kunnen imponeren, maar graag hadden we haar wat langer willen aanschouwen.

Het tijdschema loopt door het eerdere vertrek van Gabrielle Aplin wat in de war, maar de technici van Gotye nemen ruim de tijd. Hierdoor begint de show hooguit een kwartiertje eerder. Hierover zal niemand geklaagd hebben, want vanaf het moment dat Gotye begint zijn alle ogen richting het podium gericht. De band bestaat uit vijf leden en elk hebben ze behoorlijk wat kwaliteiten in huis. Gotye trapt af met “Eyes Wide Open”. Wat meteen opvalt de geweldige percussie van de band. Zanger De Backer is erg goed bij stem en geeft graag zelf de maat aan en zijn gevolg doet trouw hun taken. Op de achtergrond een gigantisch groot scherm waarop allerlei projecties voorbij komen. Bijna elk nummer heeft een eigen clip, waardoor het bijna lijkt of we naar een film staan te kijken met een bijzonder goede soundtrack. Wat helaas in een bioscoop kan gebeuren is ook in de zaal aan de hand vanavond. Bezoekers blijken graag met elkaar te willen praten en de muziek van Gotye leent zich daar niet over. Gotye maakt echte luistermuziek en het geroezemoes is een smet op de show.

De show concentreert zich vooral op nummers van het laatste album “Making Mirrors”, maar ook horen we nummers van het voorgaande album “Like Drawing Blood”. Zanger de Backer is erg enthousiast en geeft aan blij te zijn om in Nederland te mogen spelen. Tevens maakt hij gebruik van het moment om zijn band voor te stellen en nog reclame te maken voor het voorgaande album. De oudere nummers passen prima in de set en ook blijkt het publiek het oudere materiaal van Gotye te kennen. De band zet een prima performance neer en hun wereldse muziek creëert een mooie sfeer in de uitverkochte Effenaar. Hoewel aanvankelijk het album “Making Mirrors” een softe plaat lijkt blijk je dit in het concert niet zo te merken. Door de een strakke percussie en sterke baslijnen komt het album meer tot leven. Het publiek komt wat later op gang. Na ongeveer drie kwartier breekt dan ook het hoogtepunt van de avond aan. Nee, er is geen gastzangeres ingeschakeld, nee er is geen Kimbra, maar er is wel de grote hit `Somebody That I Used To Know`.  Alsof het afgesproken werk lijkt zingt het publiek luidkeels en vaak nog heel zuiver ook het zanggedeelte waar we normaliter Kimbra horen. De hit waar iedereen op heeft gewacht brengt de zaal in extase. Gotye wint dan ook pas laat deze wedstrijd. Het publiek hebben ze daarna in de pocket en laten zich nog meer van de positieve kant horen. Ze kunnen het dus wel!

Een enkele nummers later blijkt de normale set van Gotye erop te zitten en sluit de band af met een schitterende uitvoering van `Bronte`. Echter wil het publiek nog een toegift en de bezoekers hebben geluk, er zit nog meer in dit mooie muzikale vat. Het toegift mag wat pittiger genoemd worden. De muziek mag wat harder en even laat de band wat meer horen dan puur de wereldse klanken. `In Your Light` en `I Feel Better` worden hartelijk ontvangen door het publiek en hierna hoort men nog eenmaal Gotye helemaal losgaan op `Learnalilgivinanlovin` waar ze eerder al eens een bescheiden hit mee scoorden. De afsluiter bevat nog een flinke drumsolo, die na afloop wordt omgezet in een groots applaus. Gotye, een concert `that we used to know!`