Met o.a. wereldpremiere van solo-concert Jehnny Beth (Savages), Chameleons Vox, Anna Von Hausswolff, King Dude en Lydia Lunch.

Grauzone Festival, een multidisciplinair underground festival met bands van new-wave tot psych, maakt met namen als Jehnny Beth (SAVAGES, UK), Chameleons Vox (UK), Anna von Hausswolff (ZWE), King Dude (US), Lydia Lunch (US) en Yokocola (NL) haar line-up compleet. Op vrijdag 10 februari vindt de pre party plaats met o.a. DJ Antenna,  The Social Lover en Zanias. Op zaterdag 11 februari 2017 vindt de vierde Grauzone editie plaats in het Paard van Troje en het Koorenhuis.  Eerder bekend waren Martin Rev plays Suicide, Chrome en Fred & Toody.

Zangeres Jehnny Beth is het gezicht van Savages, een van de meest populaire Britse post-punkbands van het moment. Op Grauzone festival geeft Jehnny voor het eerst ooit een solo–piano concert in een intieme setting. Op deze wereldpremière laat ze, naast een aantal Savages nummers, nooit eerder gespeeld, nieuw werk horen.

New-wave legende en voormalig leadzanger van The Chameleons Mark Burgess keert –na aanwezigheid op de allereerste editie – weer terug naar Grauzone, ditmaal met zijn band Chameleons Vox waarmee hij oud en nieuw werk ten gehore brengt.

De Zweedse ”Queen of Darkness” Anna Von Hausswolff heeft de laatste jaren een behoorlijke naam opgebouwd. Dit jaar tourde zij met de band Swans, waarvan de invloeden nu terug zijn te horen in haar donkere en eigenzinnige geluid.

King Dude uit Seattle slaat een brug tussen neo folk, americana, goth en blues. Op dit moment is hij één van populairste acts in het duistere folk genre. De Amerikaan was al eerder hoogtepunt op festivals als Incubate en Roadburn.

De veelzijdige dichter, kunstenaar, zangeres en No Wave legende Lydia Lunch stond eerder op Grauzone met haar band Teenage Jesus And The Jerks, maar verzorgt voor het eerst een spoken word optreden. Lydia staat bekend om haar intense teksten, performances en heeft samengewerkt met vele artiesten als Nick Cave, Sonic Youth en Henry Rollins.

Dé Nederlandse underground band van dit moment is de Rotterdamse Yokocola met frontvrouw Sidhi Achmat. Hun psychedelische postpunkachtige sound doet denken aan een mix van Siouxsie en Hawkwind.  Analoge electronische komen van de Haagse DJ Elektrovolt, die doet denken aan andere Haagse helden zoals Legowelt.

Op de preparty zal de Rotterdamse producer en dj Sasha Renkas als wel bekend onder de naam Antenna een intense en opzwepende wave set neerzetten. De Haagse DJ en initiatiefnemer van dj collectief BAKK Ruben Verkuylen  aka The Social Lover draait een mix van wave, synthpop tot italo. Als gast DJ komt Zanias, bekend van de bands Linea Aspera en Keluar, voor het eerst met een solo-gig.

Naast muziek presenteert Grauzone ook films, een symposium en een expositie. Een van de gasten is Mike Dudley, voormalig drummer van de new wave band The Sound. In thema van de exclusieve filmvertoning van Walking In The Opposite Direction wordt hij na afloop van de film geïnterviewd. Andere gasten voor het symposium worden de komende tijd bekend gemaakt. Ook in thema van The Sound is een exclusieve tentoonstelling, met nooit eerder vertoonde schatten van The Sound en Adrian Borland. Verder kan men er collages en werken van jonge opkomende kunstenaars verwachten.

Pre- party vrijdag 10 februari
ANTENNA / THE SOCIAL LOVER / ZANIAS

Zaterdag 11 Februari

JEHNNY BETH (SAVAGES) / MARTIN REV PLAYS SUICIDE AND SOLO WORKS / CHAMELEONS VOX / LYDIA LUNCH /ANNA VON HAUSSWOLFF / CHROME / KING DUDE / FRED & TOODY (DEAD MOON) /AGENT SIDE GRINDER / THE UNDERGROUND YOUTH / WHISPERING SONS / ZANIAS / YOKOCOLA