De populariteit van het Zweedse Graveyard is stijgende in Europa. Ook in Amsterdam want Bitterzoet zit deze avond stampvol voor een onvervalst avondje psychedelische stonerrock. Dit is overigens pas de eerste keer dat de band onze hoofdstad aandoet.

Bitterzoet blijkt een toplocatie te zijn voor dit soort kleinschalige concerten. Een sfeervol ingericht zaaltje met het publiek dicht op het lage podium. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een te gekke avond. En dat zou het ook worden. Alvorens Graveyard het knusse podium betreed is het eerst de beurt aan het eveneens uit Zweden afkomstige High Vultures. Muzikaal enigzins wel te vergelijken met Graveyard (alleen iets steviger) maar ze missen de klasse en een eigen sound om echt indruk te maken. Het publiek komt dan ook nog niet echt los.

Dat veranderd echter als Graveyard losbarst en in de 70 minuten die de band op het podium staat grote indruk maakt. Het geluid is geweldig waardoor de nummers nog beter tot hun recht komen dan op de twee albums die de band tot nu toe gemaakt heeft. Songs als Buying truth, Ungrateful are the dead, Uncomfortably numb, Hisingen blues en The siren hoor je nu niet alleen, je voelt ze ook. Het publiek lust er wel pap van en dat enthousiasme slaat ook over op de band. Vooral op drummer Axel Sjöberg die de avond van zijn leven lijkt te hebben.

Gitaristen Joakim Nilsson en Jonathan Ramm zetten een heerlijke sound neer met daaroverheen de krijsende vocalen van Nilsson en het soepele spel van bassist Rikard Edlund. Een optreden van 70 minuten lijkt misschien wat kort maar met een kaartje voor slechts 10 euro is er niemand die daar na afloop over klaagt. Sterker nog, dat tientje blijkt een meer dan goede investering te zijn geweest. Top!