Graveyard20121Met het nieuwe album Lights out krijgt Graveyard overwegend positieve kritieken en met de eveneens uitstekende albums Graveyard (2008) en Hisingen blues (2011) heeft de Zweedse band inmiddels een fanatieke schare fans opgebouwd. Vera stroomt dan ook moeiteloos vol voor een onvervalst avondje hardrock.

Maar eerst is het de beurt aan het eveneens uit Zweden komende Spiders die met hun energieke jaren 70 rock behoorlijk weten te imponeren. Vooral de gitaarsound van John Hoyles komt lekker door maar het is zangeres Ann-Sofie Hoyles die met haar rauwe strot en charmante verschijning het meest in het oog springt. In de korte tijd dat de band op het podium staat worden er voornamelijk nummers gespeeld van het onlangs verschenen album Flash point waarmee duidelijk wordt dat we in de toekomst nog veel van Spiders gaan horen. Een ideale opwarmer voor Graveyard.

Bassist Rikard Edlund wordt weliswaar tijdelijk vervangen (hij probeert van zijn drugsverslaving af te komen) maar verder blijft alles bij het oude bij Graveyard. Zanger/gitarist Joakim Nilsson zingt en speelt nog altijd met zijn hele ziel en zaligheid en gitarist Jonathan Ramm is met zijn subtiele spel de perfecte tegenpool van Nilsson.  Beide heren produceren bovendien een prachtige gitaarsound waarover drummer Axel Sjöberg zich heerlijk kan uitleven. Sjöberg’s drumstijl oogt  wellicht nogal houterig,  hij is echter een geweldige drummer. Een leuke bijkomstigheid is dat hij de drummer was van Spiders voordat hij de overstap maakte naar Graveyard.

Het geluid is prima en de heren geven een goed overzicht van de drie albums tot dusver. Uiteraard ligt de nadruk van de set op Lights out en het zo bejubelde Hisingen blues, maar ook het debuutalbum wordt niet vergeten. Toch krijgen de songs van Hisingen blues de meeste bijval waaronder het titelnummer, Ain’t fit to live here, het geweldige The siren en Uncomfortably numb wat het hoogtepunt van de avond is. Na een uur zit de reguliere set erop maar dat is tevens de kracht van Graveyard. Het is een uur lang knallen geblazen en omdat de songs over het algemeen niet al te lang duren lijkt het op een positieve manier langer dan het is. Inclusief toegift duurt het optreden uiteindelijk 80 minuten. Een zeer geslaagde avond!