Greg Holden: geboren in Schotland, opgegroeid in Engeland, nu woonachtig in Brooklyn – New York. De carrière van deze singer-songwriter kwam opeens in een stroomversnelling, doordat hij zijn videoclips op YouTube zette. Ze werden zo’n hit dat hij ongeveer drie jaar geleden naar New York verhuisde om daar zijn carrière te vervolgen. Nummers met diepzinnige teksten op meeslepende muziek vloeiden hieruit voort. Die nummers vielen zo goed in de smaak, dat er voor zijn optredens in de Rockwood Music Hall, een van de populairste podia voor folkmuziek in New York, binnen de kortste keren lange rijen ontstonden.

Vanavond waren lange rijen niet van toepassing, hoewel het optreden in Merleyn uitverkocht was. Iedereen komt rustig binnen en wacht geduldig tot het optreden begint. De soundcheck is op de achtergrond te horen, als het achterste gedeelte van de zaal nog afgesloten is. We horen veelbelovende zang en gitaarklanken, waar ik steeds nieuwsgieriger door word. Als het publiek zich verplaatst heeft richting het podium, komt even later de zanger op. Een luid applaus van veel enthousiaste mensen is het gevolg. Hij is niet alleen; er is een drummer, zangeres en (bas)gitarist meegekomen. Ze settelen zich in de huiskamersfeer, die op het podium gecreëerd is. Het eerste nummer “I Don’t Believe You” (titeltrack van het album) begint klein, alleen Greg en zijn akoestische gitaar. Terwijl de zanger het eerste gedeelte van het nummer zingt, is het in de zaal muisstil. Als verderop in het nummer ook de andere muzikanten meedoen, wordt de stilte doorbroken. Het publiek, wat qua leeftijd zeer gevarieerd is, geeft na dit eerste nummer weer een oorverdovend applaus. Greg lijkt er haast verlegen van te worden. Hij straalt het hele optreden en laat meerdere malen weten hoe blij hij is dat de zaal zo vol staat.

Dinsdag was Greg te gast tijdens de radioshow van Giel Beelen en vertelde dat het verhuizen naar New York echt een keerpunt in zijn leven is geweest. Op dat moment moest hij beslissen hoe hij verder wilde gaan met zijn muziek. Dat hij vervolgens veel inspiratie kreeg en goede ideeën opdeed, blijkt wel uit het feit dat hij alle nummers voor zijn album binnen 12 maanden heeft geschreven. Eind 2011 verscheen het nieuwste album ‘I Don’t Believe You’, dat inmiddels ook in Nederland te koop is. Op dit moment heeft hij hier net zijn nieuwe single “Hell & Back” uitgebracht. Dit nummer gaat over ver weg zijn van thuis en hoe je je familie dan kan missen. De zanger vertelt vanavond tijdens het optreden bij veel nummers waar ze over gaan of wat ze betekenen. Hieruit blijkt voor mij zijn talent als songwriter. Hij weet verschillende ervaringen en situaties te verpakken in prachtige nummers. Als je de nummers naast elkaar legt, klinken ze soms wel een beetje hetzelfde. Maar wat maakt het uit? Ze klinken mooi, zitten vol emotie en komen live erg goed tot hun recht.

Naarmate het optreden vordert, komt er steeds meer interactie tussen Greg en het publiek. Mensen beginnen rustig te bewegen; voor zover dat op deze muziek mogelijk is. De zanger kondigde via social media al aan dat zijn optreden een sing-a-long show is en daar werkt het publiek vanavond goed aan mee. Er wordt volop meegezongen, wat regelmatig door Greg zelf aangemoedigd wordt. Een nummer dat eruit springt is “Following Footsteps”, wat refereert naar de stappen in zijn carrière. Maar het mooiste moment van de avond is toch echt tijdens “The Lost Boy”; het nummer waarmee Nederland voor het eerst kennis maakte met Greg Holden. Na kort contact met Eric Corton werd het nummer gedraaid tijdens Serious Request. Het paste perfect bij het thema en werd een van de meest aangevraagde platen. Greg is zelfs in het Glazen Huis geweest om “The Lost Boy” te spelen samen met Eric Corton. Het speciale gevoel van de actie komt vanavond tijdens dit nummer weer een beetje terug. En dan is na een klein uur het optreden alweer afgelopen, hoewel Greg natuurlijk nog een toegift geeft. Bij het allerlaatste nummer “Bar On A” wordt nogmaals door velen meegezongen en zo wordt het optreden met een tevreden blik op ieders gezicht afgesloten. Volgens mij heeft iedereen ervan genoten, zo ook de zanger zelf die trots mag zijn op de eerste (uitverkochte!) show van zijn Europese tour.

Dat dit een artiest is waar we meer van gaan horen, daar twijfel ik niet aan. Voor de liefhebbers is er sinds kort ook een akoestische versie van zijn laatste album te downloaden via internet. Hierop staan alle nummers van “I Don’t Believe You”, die hij thuis opnieuw akoestisch heeft opgenomen. Tijdens zijn huidige Europese tour is deze versie van het album ook als “echte” cd te koop.