In 1997 werd de wereld getrakteerd op een schreeuwerige groep uit Duitsland die met hun single “Open your eyes” meteen hoge ogen gooiden. De Guano Apes waren al snel een feit en hun sound paste prima bij die periode. Een aantal grote hits volgden, waaronder “Lords of the boards” en “Big in Japan”. Het succes van de band ging nog een aantal jaar door totdat de band in 2007 even van het toneel verdween. In 2009 hervond de band zich en anno 2011 zijn ze weer helemaal terug!

Echter is er een groot verschil tussen de oude en de vernieuwde Guano Apes. Op hun nieuwe album “Bel Air” is al vrij snel duidelijk wat het verschil is. De band heeft het ruige imago met puntige hits laten varen. Geen hard schreeuwende teksten meer voor Sandra Nasic, maar nu is de frontvrouw meer een gepolijste zangeres geworden. De eens zo felle frontvrouw heeft haar skatekostuum ingeruild voor een jurk en een paar hakken. Tenminste zo siert ze hop de cover van het album. Deze foto typeert dan ook het beeld van het album. Het ruige is verdwenen en de band heeft besloten een nieuwe koers te varen. Iedereen die een ouderwets album van de Guano Apes zou verwachten komt dan ook bedrogen uit.

Hoe klinkt “Bel Air” dan wel? Het imago van de alternatieve rock is ingeruild voor een commerciëlere versie. De vele melodieuze tracks bevatten her en der nog wel gitaren en drums, maar het klinkt allemaal wat inspiratieloos. Ook de vele synthesizers maken het album er niet beter op. Zangeres Sandra Nasic klinkt op “Bel Air” met regelmaat  zoals Gwen Stefani. Minder rauw en iets meer gepolijst. Jammer, want haar oude stemgebruik was juist het wapen van de band. Hierdoor wordt de algemene indruk wat vlakker en mist het album wat uitspringers. Single “Oh what a night” doet nog een aardige poging, maar evenaart bij lange na niet het oude werk. Het nummer typeert wel duidelijk de nieuwe sound van de band Echter  is dit niet waar iedereen op heeft zitten wachten en hoewel de band het nog aardig probeert op “She’s a killer”, het zit er simpelweg niet meer in. Helaas is “Bel Air” dan ook geen geslaagde terugkeer voor de Guano Apes……