Hans Vandenburg - Dig It Yourself

De schep die figureert in de videoclip van het nummer Various Methods Of Escape staat symbool voor de titel van dit solo-album: Dig It Yourself. Vandenburg heeft in het echte leven ook een volkstuin met een tuinhuisje waar hij tuiniert. De titel verwijst ook naar de wijze waarop het album tot stand kwam, namelijk zonder platenmaatschappij of label. Hans Vandenburg deed het helemaal zelf, componeren en opnemen. En with a little help of crowdfunding lukte het hem ook om zijn muziek uit te brengen op (een knalgroene) vinyl LP en via de digitale kanalen.
En dat is knap als je na een scheiding -waar twee jonge kinderen bij betrokken zijn- weer door moet met je leven. Hans Vandenburg verwerkt het op de manier waar hij het beste in is, door het uitbrengen van een plaat.

De productieve popmuzikant is natuurlijk al een tijdje bezig, in de late jaren 70 was hij zeer succesvol met Gruppo Sportivo en liedjes als Tokyo (I’m On My Way), Beep Beep Love en Buddy Odor Is A Gas staan gegrift in het collectieve geheugen van een beetje popliefhebber. De band heeft inclusief speelpauzes bestaan tot en met 2013. Vandenburg vertelde recent in een interview in Het Parool dat hij de oude nummers nog steeds op waarde schat, maar dat hij ze niet tot in het oneindige, op dezelfde manier wilde blijven spelen. Hij hief de band op en Gruppo is nu een ‘studio only’ band.

De new wave invloeden van vroeger zijn echter nog steeds terug te horen in zijn nieuwste solo plaat, en de muzikale vondsten en taalgrappen ook. The Soundtrack of my Wife heeft een grappige titel maar is doodserieus van inhoud. Het intrigeert en is sterk filmisch. Deze track wordt gevolgd door Various Methods of Escape, een cover, oorspronkelijk geschreven door Trent Reznor (Nine Inch Nails). Een weemoedig nummer waarvan de tekst mooi past in dit concept album. Social Ditch, over je zogenaamd geweldige leven op social media (vooral bedoeld voor de ex), sluit dit blokje van drie nummers af. Voor mij vormen deze nummers het hart van de plaat. Een warm kloppend en hoopvol hart.

Het album Dig It Yourself begint met Gimme Your Love, een uptempo dingetje met een vermoeiend hoge zangpartij en irritant toetsenriedeltje op de achtergrond. Het schuurt en zeurt. Na vaker luisteren begin ik te vermoeden dat het juist de bedoeling is, want een ervaren musicus als Vandenburg doet nooit iets zomaar. Genieten doe ik van Groovin’, met tekst van Herman Brood en muziek van Vandenburg. Een ouder werkje dat laat horen hoe lekker een funky gitaar en een toeter kunnen klinken. De plaat eindigt met Gardening Is The End. Een prachtig sfeervol eind. De in zijn muziek humoristische en gevatte Hans Vandenburg laat met dit solowerk een serieuzere kant van zichzelf zien en dat smaakt naar meer. Dan maar zonder platenmaatschappij.

De plaat zelf is meer dan je denkt. Bij aankoop van het vinyl zijn er twee downloadcodes bijgeleverd: een code voor Dig It Yourself én een code voor een album met kinderliedjes getiteld OK iPad.

[youtube id=”F02E6Abg55c” align=”center”]