De W2 in Den Bosch programmeert met grote regelmaat leuke acts op zondag. Onder de noemer “Heavy Hangout” weten ze al vele muziekliefhebbers van de luie zondagse bank te plukken om te komen genieten van een concert. Vandaag op 4 september pakken ze zelfs nog wat grootser uit. Nadat eerder op de dag al Ethereal op de normale Heavy Hangout speelde is wordt vandaag ook de grote zaal geopend voor het publiek. De W2 presenteert onder de noemer Heavy Hangout XL de mannen van Hayseed Dixie.

Er zijn vanavond dan ook veel mensen van die luie bank gekomen en bij aankomst bij de zaal is het al behoorlijk druk. De zaal is nog niet geopend en de drukte begint al aardig toe te nemen. Niet gek, want de act van vanavond belooft heel wat te gaan worden. Als dan ook iedereen de zaal in is en de zaallichten doven betreden de Hillbillies uit de Verenigde Staten het podium. De mannen zijn uitgedost in karakteristieke kleding en laten meteen zien waar ze vandaan komen. Men is echter niet komen kijken hoe de band er uit ziet, men wil ze horen!

Als dan ook de eerste tonen klinken van de akoestische gitaren, mandolines en banjo’s barst het feestje los. Hayseed Dixie speelde eerder al op grote festivals zoals Sonisphere en Wacken Open Air en nu mogen ze hun muzikale kunsten in de W2 komen vertonen. De band covert vele klassiekers, maar doet dit wel op hun eigen manier. Met banjo, viool en mandoline komen grote hits voorbij van AC/DC, Kiss, en Motorhead. De zaal zingt dan ook graag mee met “Ace of Spades”, “Detroit Rock City” en “You Shook Me All Night Long”. De band is erg gedreven en tussen de nummers door nemen ze ook de tijd om het publiek toe te spreken en grappige verhalen te vertellen. Het is vooral genieten om de mannen bezig te zien. Ze weten uit hun instrumenten het maximale te halen. Als de eerste tonen van een nummer klinken is iedereen nog aan het raden welk nummer het zal zijn. Op het moment dat de herkenning er is gaat de zaal volledig mee.

Geen enkele band is dan ook veilig voor Hayseed Dixie. Naast eerder genoemde bands wagen ze zich ook aan Queen. Een schitterende uitvoering van “Bohemian Rhapsody” laat de W2 lekker meezingen en ook met de Queen-klassieker “Fat Bottomed Girls” kan het publiek het niet laten. Als in het toegift zelfs The Bangles voorbijkomen met het mierzoete “Eternal Flame” lijken de heren echt alleskunners, die met zo’n foute cover veel lachende gezichten mee krijgt. Muzikaal gaan ze er nog eenmaal tegenaan door de “Dueling Banjos” uit te voeren. De gebroeders Reno hebben natuurlijk hun talenten in het bloed, want vader Don Reno was al een banjo-legende. De talenten van de broers zorgen voor de muzikale basis van Hayseed Dixie. Doordat ook de band vrij spontaan is en aangeeft na afloop nog wel even de zaal in te komen wordt een flinke dosis sympathie gekweekt. Men gaat samen voor het feest en dit is vandaag goed geslaagd. Als dan ook het publiek na ruim 1,5 uur de klassieker “Highway to Hell” krijgt voorgeschoteld is iedereen tevreden. Zeg maar Heavy Hangout XL-tevreden!