Het is alweer zes jaar geleden dat we iets van Heart hebben gehoord middels het album Jupilers darling uit 2004. De vraag is dan natuurlijk, is Red velvet car het lange wachten waard geweest?

Op dit nieuwe album keren de zusjes Ann en Nancy Wilson meer dan ooit terug naar de sound uit de beginjaren waarin Heart een aantal geweldige albums maakte (O.a. Dreamboat Annie(1976) en Little Queen(1977) en grote successen oogstte. De mix van gitaargeoriënteerde rock en akoestische folk invloeden sloeg ook in Nederland bijzonder goed aan en leverde de band met nummers als Magic man en Crazy on you grote hits op. In de jaren 80 werd het succes zowaar nog groter. Het MTV tijdperk brak aan en muzikaal gooide de band het op een commerciëler geluid d.m.v. simpelere catchy nummers. Weg waren de akoestische gitaren maar de kwaliteit van de nummers en de fenomenale stem van Ann Wilson maakte veel goed. En met Alone, What about love en These dreams had de band er weer een aantal wereldhits bij.

Tegenwoordig kijken de Wilson zusjes jammer genoeg met afgrijzen terug op die periode en dat is dan ook de reden dat Red velvet car op geen enkele wijze te vergelijken valt met het jaren 80 werk van Heart maar teruggrijpt naar het jaren 70 geluid van albums als Little Queen en Dog & butterfly. Toch is Red velvet car kwalitatief een stuk minder en dat komt puur omdat de meeste nummers niet blijven hangen, hoe goed en verzorgd het ook allemaal klinkt.

Vooral de eerste helft van het album komt moeizaam op gang. There you go, Queen city, het door Nancy Wilson gezongen Hey you en het titelnummer spreken niet echt tot de verbeelding. Gelukkig gaat de kwaliteit in het tweede gedeelte wel omhoog met prima songs als Safronia’s mark, Death valley, Sunflower en het mooie Sand. Toch slaat de vlam niet een keer in de pan. Ann Wilson kan nog steeds prachtig zingen maar helaas is dat niet genoeg. En als groot liefhebber van Heart’s jaren 70 én 80 periode hoop ik dat een eventueel volgend album een mix daarvan zal worden. Maar dat is wishful thinking vrees ik. Het goede nieuws is dat Heart naar aanleiding van Red velvet car uitgebreid gaat touren waarbij ook Europa aangedaan zal worden. Dat is in ieder geval iets om naar uit te kijken.