Vrijdagavond 29 november staat in het teken van metal. Metal van Nederlandse bodem. Vanavond schotelt Heavy uit Haarlem ons maar liefst vier bands voor hetgeen zorgt voor een gevarieerd aanbod van wat de Nederlandse metalwereld te bieden heeft. Deze editie van Heavy uit Haarlem heet Femme Fatale Edition en staat in het teken van, je raadt het al, bands met vrouwen in de gelederen, al dan niet als zangeres. De kleine zaal van Patronaat is redelijk gevuld zodra we binnenkomen. Niet afgeladen, wel lekker druk.

Deem Index trapt af en de sfeer zit er direct goed in. Langzaamaan wordt het wat drukker. De mannen én vrouw maken er een energieke show van. Alhoewel de band hun stijl omschrijft als “metal, nothing more, nothing less”, is de muziek ook te omschrijven als een aanstekelijke mix van onder andere melodic death metal en thrash metal. Deem Index is net een achtbaan. De muziek laat je niet los. Eenmaal bijgekomen, wil je meer en meer!

MindshadeDan is het tijd voor de tweede band van vanavond. Het is de eer aan Mindshade om het podium te betreden. De vijfkoppige band met de markante frontvrouw Nienke maakt gothic metal. Nienke is op zich een nogal opvallende verschijning maar het blijkt al snel dat ze over een ongelooflijke strot beschikt. De hoge tonen van Nienke worden afgewisseld met grunts van Jeroen hetgeen zorgt voor een uniek geluid. De band mag voor een wat vollere zaal spelen aangezien inmiddels iedereen aanwezig is voor wat hierna komen gaat. Nienke vraagt het ons, en het voorgevoel wordt bevestigd, de meesten zijn hier inderdaad voor The Name komen opdagen.

The Name mag met trots in hun thuisstad hun nieuwe album presenteren. Terwijl de voorbereidingen getroffen worden op het podium krijgt het publiek de nieuwe videoclip van het nummer Imperfect te zien. The Name laat met gepaste trots de eerste klanken horen en al snel wordt duidelijk datThe Name een aantal mensen al op de hoogte is van wat er gezongen wordt aangezien er hier en daar meegezongen wordt. Mooi. Leuk feit is dat drummer Arien (bekend van Epica) invalt bij The Name totdat er een nieuwe drummer gevonden is. Dus ook vanvond vertoont hij zijn kunsten.

The Name speelt hun hele nieuwe album Unchained. Bij het nummer Fight, het hardste nummer, vraagt Hadassa de menigte om hun best te doen, doelend op een pit, Helaas blijft het op een paar bewegingen na rustig. Echter, het plezier is er niet minder om. The Name geeft ons precies waar we voor gekomen zijn. Steengoede metal van Hollandse bodem. Als klap op de vuurpijl komt er nog een toegift in de vorm van, hoe kan het ook anders, Imperfect. Geweldig.

The NameNa dit optreden wordt het rustig in de zaal. Van de drukte is weinig mee over en Deadcell moet nog gaan spelen.Het podium wordt leeggemaakt en er komt in plaats van een drumstel een soort draaitafel te staan. De aankleding mag er zijn i n de vorm van o.a. een groot videoscherm. Deadcell is een industrial metal band die opgericht is in 2006 maar inmiddels wel aan hun vijfde album toe is. Na drie bands gezien te hebben kan met gemak gezegd worden dat dit de vreemde eend in de bijt is van de avond. Geen drumstel, maar een draaitafel en twee dames die frontman Marcus Bodine vergezellen.

Ik weet niet of dit als klapper bedoeld was maar aangezien het publiek na The Name onderhand gehalveerd was kunnen we stellen dat dit niet het geval was. Misschien het beste volgende keer toch maar tot het einde bewaren?