Heidenfest 2012, we hebben weer een dag vol volksmetal voor de boeg. Vanaf 14:30 zijn de deuren open, maar tegen het begin van de eerste band Krampus om 15:30 staat er een behoorlijk lange rij buiten. Een goed teken voor het begin van een gezellige dag vol donkere kleuren en lange haren. Gedurende Krampus wordt het dan ook steeds drukker, en als de band begint met zijn laatste paar nummers is het zelfs afgeladen vol. Al is de band niet bij iedereen bekend toch is de sfeer er al vanaf het eerste moment, want er wordt al volop deel genomen aan moshpits en dergelijke.

Na een erg korte pauze weten ze in 013 het podium in een kwartier om te toveren voor de volgende band. Trollfest, waar menig metalhead op heeft staan wachten, brengt dan ook meteen een feestje met zich mee. De intromuziek is al in stijl en het hele publiek staat letterlijk te springen. Hun nieuwe album “Brumlebassen” heeft een honingbijtje op de voorkant en vandaar dat ook de hele band verkleed is. Er komen een aantal nummers, onder andere de titelsong, van het nieuwe album voorbij. Maar gelukkig ook een aantal oude en zeer gewenste nummers: Der JegerMeister, Brakebein en niet te vergeten Trinken Troll! Ze sluiten af met de vraag of iedereen even wil oefenen met mee “blaffen” en dan ook echt “woef woef woef” wil roepen. Het past dan ook goed in het nummer (Helvetes Hunder Garm). Gelukkig is het publiek niet te flauw om luidkeels mee te blaffen!

Na het blaffen blijken veel mensen honger te hebben gekregen, het is dan ook rond etenstijd. Dit is dan ook terug te zien tijdens de komende twee bands, de zaal is namelijk nog maar half zo vol als tijdens Krampus, wat wel jammer is voor de artiesten. Maar ja, er zal toch gegeten moeten worden!

Arkona lijkt daar weinig problemen mee te hebben en maakt er toch wel een feestje van. Ze spelen veel oude nummers, waardoor het publiek makkelijk aan het headbangen te krijgen is. Het nummer Goi Rode Goi, ontbreekt dan ook niet en daar lijken veel fans erg blij mee te zijn.

Omdat ook ik honger heb zijn we tussendoor wat gaan eten en snel terug gegaan naar 013, want Varg staat alweer te springen om te rocken. Ze lijken in de smaak te vallen bij het publiek want van meerdere mensen gehoord dat zij speciaal voor deze band terug zijn gekomen naar 013. Ze stellen dan ook niet teleur met een aantal erg lekkere nummers, waarop veel gemosht wordt. Schwertzeit, A Thousand Eyes maar ook Blutaar ontbreken niet uit de setlist en uit eindelijk voegen ze daar nog een verrassing aan toe. Het nummer Viel Feind Viel Ehr zingen ze namelijk samen met de zanger van Korpiklaani.

De zanger stond net al op het podium, maar nu is het echt zijn beurt. Het is tijd voor Korpiklaani. Velen vinden het optreden tegen vallen, de band heeft er namelijk voor gekozen een setlist te maken met alleen maar nummers van hun nieuwe album. Er wordt amper mee gezongen en ook maar weinig geheadbangd. Zelfs nadat het publiek begint te schreeuwen dat ze Vodka willen horen geeft de band hier geen gehoor aan. Erg jammer, maar de meeste fans zijn teleurgesteld.

Het is gelukkig nog niet afgelopen. Er staan nog twee bands op het programma waarvan eentje eigenlijk verzekerd is van het zorgen voor feest. Finntroll voldoet hier dan ook met zekerheid aan. Het eerste nummer is dan ook meteen raak, Under Bergets Rot, onder bijna alle fans een van de favoriete nummers. Voeg hier nog Trollenhammaren en Solsagan aan toe en je hebt een erg goed optreden. Ook zij zijn bezig met een nieuw album en geven dan ook een voorproefje. En als toefje op de taart komen voor het laatste nummer de zangeres van Arkona en de zanger van Korpiklaani mee zingen. Dit maakt voor veel folkmetalfans wel veel goed!

Last but not least Wintersun. Het lijkt laat te worden, het publiek is namelijk verdacht rustig tijdens deze artiest. Het kan natuurlijk ook komen doordat de muziek wat rustiger is dan bij Finntroll en iedereen zich bij de vorige band heeft laten gaan. Het maakt ook eigenlijk niet uit, want het blijft een waardige afsluiter van de avond al twijfelen sommigen of Finntroll dat niet beter had kunnen doen. De band heeft nog maar een paar albums waarbij ook Wintersum net een nieuw album heeft uitgebracht. Hiervan worden dan ook een aantal nummers gespeeld, maar omdat deze band vaak lang doet over het maken van een album zijn verschillende nummers toch al bekend bij het publiek. Ze speelde onder andere Time, Battle Against Time en Beyond the Dark Sun. Vooral deze laatste trekt de aandacht van het publiek en zorgt dan toch nog voor wat spring- en headbangactie.

Al met al is het een geweldige dag met folkmetal waarbij vrijwel iedereen krijgt wat hij of zij wil horen. Het is dan ook weer wachten geblazen tot het volgende folk-feest, Paganfest. En voor iedereen die niet meteen naar huis is gegaan, is er na het laatste optreden ook nog de kans om even te spreken met je favoriete artiest. Want zoals vrijwel elk jaar met Heidenfest, komen ook dit jaar vrijwel alle artiesten nog even wat drinken in de hal bij de merchandise. Want een avond afsluiten zonder drankje, blijkt vrijwel onmogelijk te zijn.