“Een nieuw festival zal neerstrijken in Dynamo”, aldus de website van de zaal. Heidens Geweld blijkt een eendags festival voornamelijk gevuld met black metal bands en aanverwante stromingen. Als affiche een paar interessante publiektrekkers zoals de Noorse bands Vulture Industries en Taake.

[singlepic id=9873 w=320 h=240 float=left]Al bij aanvang is het, ondanks het fantastische voorjaarsweer en festivalletje een kilometer of 30 verderop, al redelijk druk. Bij de eerste band, Weltschmerz,  staan er toch zeker een man of 80 in de zaal te luisteren. Weltschmerz is een mooi literair Duits woord voor wereldpijn. Deze gedachte wordt treffend overgebracht door de Nederlandse band. Bij vlagen zou je spontaan gaan marcheren, bij andere vlagen komen leuke gitaarsolo’s voorbij vliegen, iets dat je niet direct verwacht. Helaas heeft de band nog niet echt een show waardoor het echt bij luisteren blijft. Ook band twee kan niet echt overtuigen. Huldrefolk, een Belgische black metal band brengt een wat standaard optreden. Wat vooral opvalt is de rommelige set met lange pauzes tussen de nummers. Jammer en gezien de leeftijd van de band zou je een geolieder optreden verwachten. Walpurgisnacht mag als derde band aantreden. Deze band bestaat al enige tijd, maar heeft onlangs met de nodige personele verschuivingen van doen gehad. Dit is goed te horen omdat het optreden alles behalve strak te noemen is. De muziek echter is zeker niet niet oninteressant. Strak is de volgende band zeker wel. Deviant Syndrome is een Russische melodic death metal band. De 5 koppige band brengt een goede show, een plezier om naar te luisteren. Een soort mix van  death en gothic metal.

Op dit punt in de programering vind een soort omslag plaats.  De hoeveelheid publiek is inmiddels flink toegenomen en ook minder afwachtend geworden, maar ook de kwaliteit van de bands neemt toe. Niet dat er ineens enorme pits ontstaan, maar  toch. Cirith Gorgor, alweer van Nederlandse bodem, speelt het festival de avond in met een bijzonder strakke en gave show. Gorath vervolgt met een harde en stevige show. Wellicht wat eentonig en niet vreselijk spannend. Gelukkig wordt de stemming en stuk beter wanneer Dutchthrone het podium betreedt. De band is een speciaal voor deze gelegenheid opgerichte Darkthrone tribute band. Geen Noren dus maar alweer Nederlanders, die volgens een doorgewinterde black metal fan “zelfs Darkthrone gaaf laten klinken”. Inderdaad een heel fijne opmaat naar de headliners van de dag.[singlepic id=9919 w=320 h=240 float=right]

Als Vulture Industries op het het podium verschijnt voel je dat het anders wordt. Een zanger met bretels en geen poederde gezichten. Een prettige bariton die de meest fuige teksten over de bühne slingert. Een  zanger die het woord “stoel” begrijpbaar uitspreekt (gelukkig met het ding in de hand). De show, de musicaliteit maken dit optreden het hoogte punt van de avond, ten minste als je niet voor de reguliere hard core black metal komt. Ten slotte gaat het publiek, dat inmiddels de hele zaal vult en strak aan het podium staat, flink uit zijn dak met Taake. De band geeft een prima show ten gehore, een waardevolle afsluiter van dit festival.

Ondanks de grote verschijdenheid van bands en vooral ook de grote verschijdenheid in kwaliteit is Heidens Geweld een erg leuk festival. Het past prima in de programering van Dynamo Eindhoven en gezien de hoeveelheid en vooral de reacties van het publiek zou het niet verbazingwekkend zijn als er volgend jaar een tweede editie te noteren valt. De tijd zal het leren.

[nggallery id=802]

[nggallery id=803]

[nggallery id=804]

[nggallery id=806]

[nggallery id=805]

[nggallery id=807]

[nggallery id=808]

[nggallery id=809]

[nggallery id=810]