Titel van de avond vanavodn in Dynamo is Rocktoberfest, en de avond bedient vooral de metalheads met een voorkeur voor folk metal: achtereenvolgens is het podium gereserveerd voor Mondvolland, Grim en als afsluiter niemand minder dan Heidevolk.

[singlepic id=6683 w=320 h=240 float=left]Mondvolland zag het levenslicht in 2005: Martijn (gitaar & zang) en Mickeal (bas & krijs) bundelden hun krachten in de repetitieruimte, en covers van o.a. Isengard & Darkthrone werden afgewisseld met eigen werk. In de winter wordt serieus aan de weg getimmerd door eigen werk te schrijven, waarbij de reeds gebaande paden van de pagan/folk metal bewust worden gemeden. Resultaat is de demo De roep der gevallen helden, welke in 2006 uitgebracht wordt. Intussen kijkt de band terug op reeds meerdere eerder uitgebrachte demo’s, en sinds juni 2010 is ook hun debuutalbum d’Olde roop verkrijgbaar.

Live presenteert deze band zich inderdaad met een afwijkend geluid dan wat door de meeste folk metal bands geproduceerd wordt: het is harder, en er is geen synthesizer te bekennen op het podium: op mij komt het over als metal, lekker hard en strak gespeeld, waarbij voor de teksten terug gegrepen wordt in de vaderlandse geschiedenis. “Achterhoekse Gouw-metal” is een omschrijving die ooit door 3voor12 aan de muziek gegeven is, en dit gegeven presenteert de band met trots op hun website.

[singlepic id=6697 w=320 h=240 float=right]Grimm is de tweede band van vanavond. Uit Brabant afkomstig, omschrijft de band zich als een occulte folkmetalband. Spookachtige middeleeuwse volksmuziek, heavy metal met duistere poezie, hekserij, toekomstvoorspellingen, de kracht van het duistere, wraak en de doorgang naar spirituele vrijheid mag volgens eigen woorden verwacht worden.

Howel er nu wel een synthesizer op het podium staat, wil dat niet zeggen dat we nu op veel electronische klanken getrakteerd worden: roots zitten nog steeds in de zware metal, waarbij het opvalt dat de zang wel heel dynamisch gebruikt wordt: van heftig krijsen tot zuiver zingen, en dat alles veelvuldig afgewisseld in een nummer. Tevens is het niet alleen snelheid wat de nummers kenmerkt: ook rustige intermezzo’s zijn er in vertegenwoordigd. Wat de presentatie eigenlijk helemaal af maakt, zijn de projecties op het scherm achter de band: allerlei occulte taferelen begeleiden de nummers, waardoor er niet alleen headbangende hoofdjes on-stage te zien zijn, maar de bezoekers een complete film bij de nummers geserveerd krijgen.

[singlepic id=6711 w=320 h=240 float=left]Heidevolk mag de avond afsluiten. Het is niet zo dat de hardste band aan het einde komt: eigenlijk klinkt Heidevolk het meest melodieus van de bands van vanavond, wat niet aan de laatste plaats te danken is aan het achterwege laten van gekrijs: dubbelstemmige en zuivere zang is het eerste wat opvalt. Ook het gebruik van viool onderscheidt Heidevolk van de overige 2 acts.

Hoewel ook de andere bands niet mogen klagen over de bezoekersaantallen, is de zaal nu echt lekker vol gelopen, maar het is bij Heidevolk dat de moshpits echt beginnen en lang aanhouden. Joris en Mark weten de bezoekers goed op te zwepen, en de zaal reageert als één wanneer de microfoon richting publiek gaat: nummers worden moeiteloos meegeschreeuwd. Zeker bij nummers als Vulgaris Magistralis en Wodan Heerst komt de zaal helemaal los, en is Dynamo een groot feest!

Drie verschillende bands, met allemaal een verschillende benadering van folk metal. Is Heidevolk als headliner nou ook de beste? Ik durf het niet te zeggen. Wat ik wel duft te concluderen, is dat Rocktoberfest een van de meest geslaagde avonden is, welke ik afgelopen jaar in Dynamo meegemaakt heb!

[nggallery id=544]

[nggallery id=545]

[nggallery id=546]