De laatste jaren komen supergroepen als paddenstoelen uit de grond. Bandleden uit verschillende, reeds bekende, bands bundelen hun krachten en maken vooral muziek die ze zelf willen. De sporen zijn reeds verdiend, dus nu is het vooral lol maken, lijkt vaak het motto. Deden ‘Eyes Adrift’ en ‘Audioslave’ dit jaren geleden al, namen die nu naar voren komen zijn ‘Them Crooked Vultures’, ‘Chickenfoot’ en ‘The Damned Things.’ Echter wat mij opvalt is dat de samenstelling van de band garant zou moeten staan voor een flinke portie vernieuwende muziek. Je zou ervan uit moeten kunnen gaan dat je helemaal weggeblazen wordt door zo’n ‘supergroep’. Dit valt in de praktijk naar mijn mening echter wat tegen. Supergroepen maken geen supermuziek. En dat is bij Hell Yeah niet anders.

De muziek is zeker niet slecht. In feite is het gewoon goede muziek. Echter de valkuil voor de luisteraar is dat de verwachtingen te hoog geschapen worden. Het tweede album van Hell Yeah, bestaande uit leden van Mudvayne, Nothingface, Damageplan en niet in de laatste plaats de voormalige drummer van Pantera, Vinnie Paul heet Stampede. Het artwork, een aantal losgeslagen stieren, geeft direct weer wat de luisteraar kan verwachten: Herrie in de hoogste versnelling. Het album begint met ‘Cowboy Way’ en zet hiermee direct de toon. Het geluid van de heren lijkt in veel opzichten op Pantera. Het hardere beukwerk zonder al te veel fratsen. De nummers beginnen stuk voor stuk erg sterk maar verliezen helaas soms het tempo. Dit tempo is trouwens wel goed terug te vinden in de knallers als ‘Stampede’ en It’s On.’

Zoals ik reeds aangaf neigt de muziek op vele fronten naar Pantera alleen dan wat oppervlakkiger. ‘Hell Of A Time’ en ‘Better Man’ (een heuse powerballad) zouden zo op de radio kunnen. Hellyeah levert met ‘Stampede’ wederom een album af vol met trashy cowboymetal af. Het is beslist geen slechte cd maar bijzonder wordt het eigenlijk nergens. Wel krijg ik ineens heimwee naar het vroegere werk van Mudvayne en Pantera. En dat alleen al is een reden om de cd aan te schaffen.