Heyoka’s Mirror’ eerste EP Loss of contact with reality kwam uit op 4 december 2017. Met prachtig artwork is het een EP met drie nummers die bijna knappen van de progressiviteit. De band laat zoveel veelzijdigheid horen dat ik me verbaas dat ze nog geen volledig album hebben uitgebracht.

Het concept van Loss of contact with reality is hebzucht. Hoofdpersoon is meneer Loomis die een hebzuchtig leven leidt totdat hem de spiegel van de Heyoka wordt voorgehouden. Een Heyoka is een mythisch wezen bekend onder de Lakota indianen. Het is een nar die altijd het tegenovergestelde doet van wat zijn omgeving doet. Loomis wordt zich door het spiegelgedrag van de Heyoka uiteindelijk bewust van zijn egoïsme en mag na zijn heengaan terug in de tijd reizen om het goed te maken met dochterlief.

Het concept is misschien cliché, maar luister daar doorheen want met de muzikale uitvoering is absoluut niets mis. Heyoka’s Mirror laat zich inspireren door bands als Dream Theater en Devin Townsend Project. Zelfs een klein beetje Carcass is hoorbaar. Harde metalriffs worden afgewisseld met atmosferische stukken die daarna weer vol worden gepompt met dubbele basdrums en gefreakte solo’s. Een nummer als Time Manager is echt een feest voor de progmetalfan. Vooral de bendy riff waarmee ze beginnen is erg ‘groovy baby’ maar wat er binnen die negen minuten allemaal gebeurd is heel ingenieus.

Conclusie: Het is moeilijk te geloven maar Loss of contact with reality is echt de eerste EP van Heyoka’s Mirror. Het lijkt alsof ze al jarenlang prog metal maken en dat is natuurlijk te danken aan het talent van deze band. Heel fijn staaltje prog metaal (sorry voor deze grap).

Op een schaal van 1 tot 10:

8